Walnootallergie Vermijd pecan en hazelnoot

Walnootallergie Vermijd pecan en hazelnoot

Mensen die allergisch zijn voor walnoot, zijn dat vaak ook voor pecannoot (80%) en hazelnoot (71%). Voor cashewnoten (30%) en pistachenoten (22%) is er minder risico op een allergische reactie. 

Wie allergisch is voor walnoot, zou zich onmiddellijk moeten afvragen of hij óók allergisch is voor andere noten. Dat concludeert Mark Blankestijn op basis van onderzoek waarop hij deze week promoveert.

Vaak wordt aan mensen met een specifieke notenallergie het advies gegeven om inname van alle noten te vermijden, hoewel dat niet altijd nodig is. In hun dagelijkse routine moeten allergiepatiënten dan continu goed blijven oppassen: voedselverpakkingen checken, geen voedsel eten dat door vreemden is bereid of zelfs fysiek contact vermijden (bijvoorbeeld geen hand geven op een feestje omdat daar resten van een nootje op zouden kunnen zitten). Dit kan een grote impact op iemands leven hebben.

Kwaliteit van leven

In een studie in volwassenen met een walnootallergie werd onderzocht of zij óók allergisch waren voor andere noten: de grootste risico’s op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent). Relatief lage risico’s werden gevonden voor pinda (35 procent), amandel (32 procent), cashewnoot (30 procent) en pistachenoot (22 procent). Verder bleek dat de meeste mensen met een walnootallergie eigenlijk altijd tenminste één andere noot wél konden verdragen. Arts-onderzoeker Mark Blankestijn zegt hierover: “Het is voor mensen met een walnootallergie belangrijk dat ze goed laten uitzoeken of ze ook allergisch zijn voor andere noten, en zo ja welke. Noten kunnen immers een smakelijk en waardevol onderdeel van een dieet zijn. Als dan blijkt dat bepaalde noten zonder probleem kunnen worden gegeten, kan dit voor hen een flinke verbetering opleveren van de kwaliteit van leven.

Verpakkingen goed checken

Blankestijn vervolgt: “Omdat in de voedselverwerkende industrie op dezelfde productielijn meerdere soorten noten kunnen worden verwerkt, blijft het belangrijk dat patienten met een walnootallergie de allergieinformatie op voedselverpakkingen goed inspecteren. Omdat verpakkingen vaak waarschuwen voor een mogelijke aanwezigheid van noten in het algemeen, zullen patienten met alleen een walnootallergie in deze gevallen helaas toch vaak het zekere voor het onzekere moeten nemen en de producten moeten laten staan.”

Verder lezen?

Lees meer over voedselallergie op umcutrecht.nl

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reageer als eerste

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.