Wat is effect tbc-vaccin op corona bij ouderen?

Kan een vaccin tegen tuberculose de kans op een infectie met het coronavirus verkleinen of de ernst van de symptomen verminderen? Dat onderzoekt het  UMC Utrecht samen met het Radboudumc. Het eerste onderzoek hierover was het effect bij zorgmedewerkers. Het tweede start nu naar het effect bij zestigplussers. Er kunnen 1600 ouderen deelnemen aan het onderzoek.

Het coronavirus blijkt vooral ouderen ernstig ziek te maken. Bij een infectie lopen zij ook het hoogste risico om aan de infectie te overlijden. Op dit moment is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus of een andere manier om ouderen tegen de infectie te beschermen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen.

Wetenschappelijk onderzoek
Het is echter nog niet vastgesteld of het BCG-vaccin ook (enige) bescherming kan bieden tegen het coronavirus. Om te bepalen of het wel of niet werkt, wordt dit onderzoek bij ouderen nu uitgevoerd. Het onderzoek moet de vraag beantwoorden of het BCG-vaccin tegen het coronavirus beschermt en/of het de ernst van de symptomen bij ouderen vermindert. Dit is het tweede onderzoek naar de invloed van het BCG-vaccin op het coronavirus dat door het UMC Utrecht en Radboudumc  wordt uitgevoerd. Het eerste onderzoek was speciaal gericht op zorgmedewerkers. Dit onderzoek richt zich uitsluitend op ouderen.

Het vaccin
BCG is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt in veel landen gebruikt om tuberculose te voorkomen. Dat maakt dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn. In dit onderzoek onder ouderen wordt BCG-vaccin gebruikt dat door de ziekenhuizen direct via het RIVM is besteld. Het onderzoek heeft geen consequenties voor de beschikbaarheid van het vaccin voor het reguliere gebruik door de GGD‘en.

Zestig of ouder
Voor mensen die aan het onderzoek willen deelnemen geldt dat ze 60 jaar of ouder moeten zijn. Meer informatie over het onderzoek en deelname is te krijgen door een e-mail te sturen naar: CoronaBCG60@umcutrecht.nl of te bellen met 0617933288.

Reacties

J Kokmeijer,

In 1968 heb ik als militair BCG gehad en gebruik nu 2 tabletjes euchinafort Heb nergens last van,doe geen gekke dingen ,ik doe normaal zoals voor de corona

Reageer

P.Jong,

Is het mogelijk om in de archieven van Defensie na te gaan of de reeds overleden Corona-patienten vroeger militair (beroeps of dienstplichtig) zijn geweest. Ze moeten dan een BCG hebben gehad. Dat lijkt mij een nuttige aanvulling van het onderzoek.

Reageer

Paul,

Omdat een BCG-vaccinatie bij volwassenen slecht enkele jaren werkt, is het niet zinvol om een dergelijk onderzoek op te starten.

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Anja van de Brug,

Gehoord van Portugees dat het dodental in Portugal beduidend lager is door een grootscheepse landelijk verplichte TBC vaccinatie zo'n 3, 4 jaar geleden.

Reageer

Mw. Cc.Koets-Vink,

Ik heb op jonge leeftijd een TBC besmetting meegemaakt(nu 87 jaar) ik kan het mijn ouders niet meer vragen, maar weet wel dat ik in mijn jonge jaren diverse keren longontsteking heb gehad,pleuritus en uiteindelijk astma t/m de menopauze. Bij een keuring voor long arts assistente werden diverse littekens op mijn longen gecontateerd evenals een zeer grote mantouxreactie. Kan het kwaad als ik me laat vaccineren tegen Corona, ik ben bang voor de benauwdheden.

Reageer

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.

Reageer

(enkel voor de redactie, deze wordt niet weergegeven op de website)

Om spam te voorkomen vragen we u de onderstaande code over te typen.