Dat een trauma tot een verandering in het DNA kan leiden, is al enige tijd bekend. Het goede nieuws is nu dat met gesprekstherapie deze veranderingen zijn terug te draaien. Dit blijkt uit onderzoek van patiënten met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) bij de militaire GGZ en het UMC Utrecht.

(Bron foto: Defensie.nl)

Eerder onderzoek liet zien dat militairen met PTSS-klachten door een oorlogstrauma veranderingen in hun DNA krijgen. Nu blijkt dus dat gesprekstherapie die DNA verandering weer terug kan draaien. Psychiater en onderzoeker Marco Boks licht toe dat beide onderzoeken plaatsvonden bij militairen die na een oorlogstrauma PTSS ontwikkelden maar dat er geen reden is om aan te nemen dat dit niet voor andere trauma’s geldt.
Marco: “Gesprekstherapie heeft dus niet alleen positief effect op de psyche, maar ook een aanwijsbaar biologisch effect. Stress is dus echt iets dat ín je lichaam zit. De betrokken militairen voelden de gevolgen van hun traumatische ervaringen mentaal én fysiek. Psychotherapie veranderde niet alleen die ervaring, maar is dus ook meetbaar. De verschillen tussen het effect van gesprekstherapie en medicatie op de lichamelijke reactie op stress is niet zo groot als vaak wordt gedacht.”

Genen ‘aan’ of ‘uit’

Het gaat in deze onderzoeken om epigenetische veranderingen in het DNA. Epigenetica gaat over het effect van omgevingsfactoren op de genen. Een gen is een stukje DNA en elk gen beschrijft de code van een kenmerk. Dit bepaalt mede hoe je er uit ziet en hoe je lichaam werkt. Onder invloed van omgevingsfactoren kunnen genen als het ware ‘aan’ of ‘uit’ worden gezet. Zo verandert de functie van het gen, zonder dat zijn specifieke code verandert.
Marco: “Vergelijk het met het uitvoeren van een bekend muziekstuk door verschillende muzikanten: het stuk is hetzelfde, maar de muziek klinkt anders. Op dezelfde manier kunnen twee mensen genetisch identiek zijn, maar epigenetisch verschillend. Oorlogstrauma heeft een belangrijke invloed hierop omdat het bepaalde genen kan aanzetten of juist uitschakelen.”

Teruggedraaid

Nu is duidelijk geworden dat de negatieve effecten van trauma op het DNA ook weer voor een deel kunnen worden teruggedraaid. Dat blijkt uit onderzoek naar het effect van individuele gesprekstherapie bij militairen die na hun uitzending PTSS-klachten hebben ontwikkeld. Psychotherapie heeft dus directe biologische consequenties die te meten zijn.
“We gaan ook andere psychotherapie-onderzoeken hierbij betrekken, zoals therapie voor depressie,” verteld Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC). Marco: “Ook onderzoeken we manieren waarop we deze epigenetische veranderingen kunnen gebruiken om behandelingen effectiever te maken. Wellicht zijn er voedingsmiddelen of medicijnen die kunnen helpen bij de epigenetische aanpassingen.”

Marco Boks (UMC Utrecht) deed dit onderzoek samen met Elbert Geuze (Militaire GGZ) en Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC). Het onderzoek is deze week gepubliceerd in Molecular Psychiatry.

 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
 • Geplaatst door Hallo op 29-11-2019
  Ik heb meerdere ptss'en en soms voelde het aan alsof er bepaalde zuren bezig waren via hoofd naar speeksel. M'n alertheid is zwaar extreem, mede dankzij opkomende zware criminaliteit. Durfde niet eens naar de coffeeshop voor een pleziertje en blijkt bij zelf groeien dat er naast gedoogt een heel ander verhaal is dan gedoogt, verhuurders handelen via de verboden regel en huisuitzetting ongeacht het aantal planten. Dus ik lig/lag bijna op straat met dit,, dat besluit moet nog gemaakt worden. Ik beweer niet dat het een medicijn is tegen ptss, maar het gaf me wel een soort minder stresvolle dag. M'n geestelijke hulp moet nog beginnen, ben er alleen niet van overtuigd of iets zou werken. Stres in maatschappij is wel een reëel iets, mensen worden zomaar dood gestoken en een dreigings niveau 4 helpt ook niet.
  • Geplaatst door Mschout5 op 6-11-2019
   Ongelooflijk !! Wat zitten we toch ingenieus in elkaar.
   • Geplaatst door Marijke op 6-11-2019
    Rachel Jehuda doet al lange tijd onderzoek naar de gevolgen van trauma op de epigenetica en was erg nieuwsgierig naar onderzoek dat zou aantonen dat het ook omgekeerd werkt, nl dat psychotherapie de effecten weer kan herstellen. Fantastisch dat jullie dit nu hebben kunnen aantonen! Onderzoek ook naar haar sturen!
    • Geplaatst door Eleer op 3-11-2019
     Beste mensen, mooi hoe epigenetica met behandeling samenkomen in dit onderzoek. Worden ook andere interventies onderzocht bv EFT ( Emotional Freedom Techniques), EMDR en of muziek bv?

     Lees meer verhalen

     Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen