Sinds dit jaar worden kinderen uitgebreider ingeënt tegen de meningokokkenbacterie. Inmiddels maken vaccins tegen vier verschillende varianten (A, C, W en Y) deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders kunnen hun kinderen dus gratis tegen deze varianten van de bacterie inenten. Maar er is nog altijd één variant waar nog niet tegen wordt gevaccineerd: meningokokken B.

Meningokokken B kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Patricia Bruijning-Verhagen, kinderarts en epidemioloog in het UMC Utrecht legde aan Nieuwsuur uit hoe deze meningokokkenbacterie tot ernstige ziekte en zelfs de dood kan leiden: “Meningokokken B is een bacterie die in de neus- en keelholte ‘woont’. Deze bacterie kan bij mensen naar binnen dringen. Je ziet dan vooral meningitis, dus een hersenvliesontsteking. Maar ook een bloedvergiftiging kan daarbij voorkomen.” Ze vertelt dat de bacterie ontzettend snel tot blijvende schade kan leiden. “Je hebt als arts het gevoel dat je machteloos staat. Je zit er voor je gevoel bovenop en toch blijft de bacterie de overhand hebben.”

De Gezondheidsraad komt deze maand met een advies of ook een vaccin tegen de B-variant onderdeel moet worden van het Rijksvaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad is een belangrijk adviesorgaan voor de regering. Hun advies wordt op 19 december verwacht. Daarna maakt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de beslissing of het vaccin daadwerkelijk wordt opgenomen.

Lees het volledige artikel op de website van Nieuwsuur

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
 • Geplaatst door lenie van merkensteijn op 15-2-2019
  Hou eens op met die bangmakerij. wij vertrouwen op ons immuunsysteem dat het rivm zachtjes om zeep helpt. Hoeveel vaccins krijgen de kinderen inmiddels? verschrikkelijk. Ben zelf tegen niets ingeent na een mislukte pokkenvaccin waar de broer van mijn vader blind door geworden is. Toeval? ach nogmaals wij willen die vaccins niet om gegronde redenen maar daar word niet naar geluisterd. dus kortom stop met al die heisa rondom vaccins en laat de mensen zelf beslissen. waar ben je eigenlijk bang voor als je gevaccineerd bent? dan kan er toch niets gebeuren? stop die rotzooi maar in je eigen lichaam maar niet in die van mijn kleinkinderen, zij zijn gezond en dat wilen we graag zo houden, kom maar op met de waterpokken en nogmaals stop met die bangmakerij en ga op een ander manier je geld verdienen. met vriendelijk groet lenie
  • Geplaatst door c op 19-4-2019
   Wat fijn dat u op uw immuunsysteem kunt vertrouwen....en dat u dan ook n keuze heeft om anderen te beschermen dmv een vaccinatie. Mijn zoon heeft een afweerstoornis waarvoor hij helaas niet op zijn immuunsysteem kan vertrouwen....Gelukkig zijn er bloed/plasma donoren waardoor hij met een wekelijks infuus toch wat meer beschermd is....omdat zijn respons op vaccinaties niet optimaal is beschermen vaccinaties hem niet volledig, daarom is het voor hem belangrijk dat de mensen om hem heen goed beschermd zijn.... Ik respecteer uw keuze maar zo vanzelfsprekend als " ik vertrouw op mijn immuunsysteem" of " waar bent u bang voor als u zelf gevaccineerd bent" is het dus niet." Misschien de moeite waard dit nog eens te overdenken...op www.kidsmetpid.nl vind u meer info over afweerstoornissen....mocht u interesse hebben.

  Lees meer verhalen

  Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen