Volgens een ruwe schatting gooien we in Nederland elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weg. Als niet-gebruikte geneesmiddelen nu door patiënten worden teruggebracht naar de apotheek, worden ze daar standaard vernietigd. Charlotte Bekker toont in haar promotieonderzoek aan dat hergebruik van – vooral duurdere – medicijnen mogelijk is en tot aanzienlijke besparingen leidt.
 

Patiënten houden geregeld medicijnen over. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze een te grote hoeveelheid medicijnen hebben meegekregen of omdat ze met het gebruik ervan stoppen voordat de medicijnen op zijn. Al die overgebleven medicijnen worden nu weggegooid, thuis of bij de apotheek. “Dat is slecht voor het milieu en het kost onnodig veel geld”, zegt Charlotte Bekker, onderzoeker van het UMC Utrecht en de Sint Maartenskliniek. In haar promotieonderzoek laat ze zien dat bijna 40 procent van die verspilling te voorkomen is, vooral bij geneesmiddelen die voor langer gebruik worden verstrekt (meer dan één maand). Charlotte: “Denk aan kleinere standaardverpakkingen of aan het uitschrijven van kleinere hoeveelheden per keer. Daarnaast kan heruitgifte van ongebruikte geneesmiddelen een goede oplossing zijn.”

Veel winst

Haar onderzoek laat zien dat veel ongebruikte medicijnen, na controle in de apotheek, opnieuw aan een andere patiënt kunnen worden verstrekt. Charlotte: “Vooral bij dure medicijnen is veel winst te behalen. Wij hebben bijvoorbeeld gekeken naar de orale oncolytica – medicijnen bij kanker – en naar bepaalde middelen tegen reuma, de zogeheten biologicals. Maar liefst 55 procent van de patiënten die daarmee stopt, houdt medicatie over, gemiddeld voor een bedrag van  zo’n €1100,- per patiënt. Deze medicatie wordt momenteel weggegooid.” 
 

Heruitgiftesysteem

Een ander voorbeeld betreft de medicatie die medische studenten op hun stage in het buitenland meekrijgen om een mogelijke HIV infectie te voorkomen: een zogenoemde post-expositie profylaxe pakket (PEP). Deze medicijnen zijn duur en worden door de meeste studenten uiteindelijk niet gebruikt omdat zich geen besmettingsrisico voordoet. “Tijdens ons onderzoek hebben we een heruitgiftesysteem voor PEP ontwikkeld en vier jaar lang gevolgd”, vertelt Charlotte. “Ondanks de extra uitgaven voor het heruitgiftesysteem leidde deze aanpak tot een netto kostenbesparing van ruim €225.000. Dat is een besparing van 75 procent vergeleken met de situatie zonder heruitgifte. Van de bijna 400 uitgegeven pakketten is driekwart minimaal één keer opnieuw uitgegeven.”
 

Veiligheid en kwaliteit

Wettelijk zijn er in Nederland geen belemmeringen om uitgegeven medicijnen opnieuw te gebruiken. Wel is het zo dat de KNMP,  de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, heruitgifte niet ondersteunt. Daarom wil Charlotte graag met hen en andere zorgautoriteiten aan tafel. “Het is van belang om in Nederland de verspilling van medicijnen te verminderen. Daar kunnen alle schakels in de distributieketen aan bijdragen. Preventie is het belangrijkste middel, maar niet altijd mogelijk en ook heruitgifte kan een grote bijdrage leveren.” 

Ruim 60 procent van de patiënten die aan het onderzoek meededen, is bereid om opnieuw uitgegeven medicijnen te gebruiken. Ook de deelnemende artsen, apothekers, zorgautoriteiten en farmaceuten ondersteunen het hergebruik van teruggebrachte geneesmiddelen, mits de veiligheid en kwaliteit ervan kan worden gegarandeerd. Uit eerder onderzoek blijkt dat 95 procent van de patiënten ongekoelde medicatie goed bewaart. Charlotte: “Na dit onderzoek verwacht ik dat we tussen de 20 en 70 procent van alle ongebruikte medicijnen veilig kunnen hergebruiken.”

Charlotte Bekker promoveert op 15 november 2018 aan de Universiteit Utrecht op haar onderzoek. De titel van haar proefschrift is Sustainable use of medication. Medication waste and feasibility of redispensing.
 

Laat het ons weten als je vragen, opmerkingen of reacties voor de redactie hebt.

Reageer op dit artikel

Dit is een verplicht veld Dit is geen juist e-mailadres Dit is een verplicht veld Dit is een verplicht veld
 • Geplaatst door Riekie Verweij op 21-11-2018
  Wat ben ik blij met het promotie-onderzoek van Charlotte Bekker!!! Ik werk op de poli IVF en de stimulatie medicatie voor een behandeling zijn over het algemeen erg duur. Patienten hebben altijd vragen over de bewaar en houdbaarheid vd medicatie. Vooral als de medicatie even niet gekoeld is geweest, krijgen de patienten het advies deze niet meer te gebruiken. Dit kost denk ik een vermogen en daar zou heel goed op bezuinigd kunnen worden.
  • Geplaatst door Janvanoostveen op 14-11-2018
   Knmp zou moeten meewerken aan het weer in de handel brengen van dure medicijnen nadat patiënten het hebben teruggebracht. Natuurlijk zijn kwaliteitsexpecten van groot belang. Maar geen reden om het per se niet te willen!
   • Geplaatst door Treijen1 op 14-11-2018
    Goedemiddag, Tot mijn verbazing hoorde ik vanmorgen op het nieuws, het bericht over een onderzoek naar de miljoenen die weggegooid worden door medicijn verkwanseling. Dit is toch geen onderzoek waard? Dit begrijpt iedereen toch? Ik maak me daar al jaren boos om , ik heb een aantal jaren een brief naar Minister Schippers gestuurd, of hier iets aan gedaan kan worden en dan krijg je antwoord terug dat het aan de doktoren en apothekers ligt. Ja dat had ik zelf ook wel kunnen verzinnen, zo'n antwoord. Maar ze doen er voor de rest niks aan en dat MOET veranderen. een vriendelijke groet Mevr. van Treijen
    • Geplaatst door Treijen1 op 14-11-2018
     Goede

     Lees meer verhalen

     Ontdek en verdiep je in onze onderwerpen