Terug

Dr. Metten Somers

Psychiater, Medisch hoofd Zorglijn Affectieve en Psychotische stoornissen
dr. Metten Somers, Psychiater en Medisch hoofd Zorglijn Affectieve en Psychotische stoornissen

T: 088 755 6370

E:

Polikliniek en afdeling

Biografie

  • Na mijn studies Geneeskunde en Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam kwam ik in juni 2004 op het UMC Utrecht werken om de opleiding tot psychiater te doen. Ik combineerde mijn opleiding met een promotieonderzoek naar de genetica van taal-lateralisatie.
  • Sinds 2011 werk ik als psychiater op de Zorglijn Affectieve en Psychotische stoornissen, vanaf 2012 als Medisch Hoofd van die Zorglijn.
  • Als psychiater houd ik mij voornamelijk bezig met diagnostiek en behandeling van ernstiger vormen van depressie, de stemmingsinstabiliteit die bij de bipolaire stoornis kan optreden en de behandeling van psychose, zoals dat bijvoorbeeld bij schizofrenie of stemmingsproblemen kan voorkomen.
  • In mijn werk richt ik mij vooral op de behandeling van hardnekkige klachten. Sommige daarvan kunnen bijvoorbeeld goed reageren op Electroconvulsie therapie (ECT).
  • Hiernaast ben ik betrokken bij een onderzoek waarbij we de veiligheid en werkzaamheid van psilocybine bij patiënten met therapieresistente depressie bestuderen (www.umcutrecht.nl/hersencentrum/PTRD-studie), samen met de afdeling psychiatrie van het UMC Groningen.
  • Ik houd mij ook bezig met de vraag wat voor zorg wij patiënten kunnen bieden als onze behandelingen onverhoopt niet aanslaan en klachten blijven bestaan.
  • Hiernaast ben ik geïnteresseerd in hoe wij de organisatie van zorg in Nederland kunnen verbeteren. Vanwege deze interesse — en ook om mij verder te ontwikkelen als leidinggevende— volgde ik een executive MBA opleiding aan de Rotterdam School of Management.
  • Binnen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ben ik actief als coördinator van de Werkgroep ECT Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek en publicaties

De P-TRD studie: onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van psilocybine bij patiënten met therapieresistente depressie.