Terug

Adrienne Cullen-lezing

De Adrienne Cullen Lecture on Open Disclosure After Serious Harm vindt jaarlijks plaats in het UMC Utrecht. De eerste lezing werd gehouden in 2018 toen mevrouw Adrienne Cullen en twee van haar artsen openlijk spraken over de medische fout die bij haar tot terminale baarmoederhalskanker heeft geleid. Mevrouw Cullen is overleden op 31 december 2018. Deze lezing is ter ere van haar vernoemd, zodat we als ziekenhuis leren van dingen die fout gaan en door openheid voorkomen dat soortgelijke fouten opnieuw worden gemaakt.

Read this page in English

Foto: Adrienne Cullen, bron ANP

Derde Adrienne Cullen-lezing uitgesteld tot voorjaar 2021

Gezien de huidige omstandigheden, waarin het vanwege het coronavirus niet mogelijk is om met grote groepen mensen bij elkaar te komen, zijn wij helaas genoodzaakt om de Adrienne Cullen-lezing dit jaar niet door te laten gaan. Wij verplaatsen deze lezing naar het voorjaar van 2021. Wilt u een uitnodiging van de Adrienne Cullen-lezing ontvangen? Stuur dan een e-mail naar aanmelding@umcutrecht.nl.

Quote Peter Cluskey, de echtgenoot van Adrienne Cullen

"Ondanks alles wat er is gebeurd, zou Adrienne - als ze nog had geleefd - naast de medewerkers van UMC Utrecht en elk ander Nederlands ziekenhuis staan in de strijd tegen het virus en de strijd om levens te redden. Ze had veel problemen met het gedrag van ziekenhuizen als instellingen - maar in de overgrote meerderheid van de gevallen was ze van mening dat het personeel hun uiterste best doet onder uitdagende omstandigheden. Dit zijn de moeilijkste omstandigheden die deze generatie ooit heeft meegemaakt. Veel geluk voor alle betrokkenen.”


Eerste Adrienne Cullen-lezing

Op vrijdag 13 april 2018 vond bij het UMC Utrecht de eerste Adrienne Cullen-lezing plaats. Deze eerste lezing ging over Adrienne Cullen bij wie een medische fout is gemaakt. In 2011 kwamen de resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat zij baarmoederhalskanker had niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen had de kanker zich al uitgezaaid, met fatale gevolgen voor de patiënt. Adrienne Cullen is in december 2018 overleden.

Om de privacy van mevrouw Cullen en zorgprofessionals te waarborgen, zijn haar persoonlijke medische gegevens en tot individuele personen herleidbare informatie onleesbaar gemaakt.

Tweede Adrienne Cullen-lezing

Op vrijdag 10 mei 2019 is in het UMC Utrecht de tweede Adrienne Cullen-lezing gehouden. Hoofdspreker was Andrew Foster, CEO van Wrightington, Wigan & Leigh (WWL) Foundation Trust, die zijn ervaringen deelde om incidenten in zijn organisatie te verminderen en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Foster is persoonlijk aangedragen door Adrienne Cullen.