Terug

Bibliotheek
Collectie voor iedereen en overal beschikbaar

Het UMC Utrecht heeft een uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en zoeksystemen voor haar studenten, onderzoekers, zorgprofessionals en medewerkers. De vakspecialist Geneeskunde van de Universiteitsbibliotheek Utrecht beheert deze (voornamelijk medische) collectie voor het UMC Utrecht.

Toegang tot de bibliotheek

Iedere medewerker in dienst van het UMC Utrecht kan binnen en buiten het UMC Utrecht gratis gebruikmaken van de online collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Daarnaast kan iedere medewerker gratis lid worden van de Universiteitsbibliotheek voor het lenen van de gedrukte exemplaren door éénmalig, ter authenticatie, een lenerspas  aan te vragen bij de Universiteitsbibliotheek op Utrecht Science Park, Heidelberglaan 3. Ook voor het aanvragen van artikelen of boeken die niet in Utrecht beschikbaar zijn, is lidmaatschap van de Universiteitsbibliotheek vereist.

Medewerkers die als onderwijsgevende verbonden zijn aan de Universiteit Utrecht kunnen een Solis-id aanvragen. Dit account geeft onderzoekers en onderwijsgevenden zowel binnen het UMC Utrecht als buiten het UMC Utrecht toegang tot tal van informatiesystemen en faciliteiten van de Universiteit Utrecht.

Iedere student is automatisch lid en kan gratis gebruikmaken van de online collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en de bibliotheek van het UMC Utrecht.

Diensten van de bibliotheek

Collectie

De uitgebreide collectie (boeken, tijdschriften, zoeksystemen) van de bibliotheek is zowel binnen als buiten het UMC Utrecht online toegankelijk.

Onderwijs en trainingen

De vakspecialisten verzorgen voor alle opleidingen van het UMC Utrecht onderwijs in het zoeken naar en omgaan met wetenschappelijke informatie (waaronder ook evidence-based medicine).

Daarnaast onderhouden de vakspecialisten de zogenaamde Libguides. Dit zijn online modules met handige tips, achtergronden en training bij het zoeken naar en omgaan met wetenschappelijke informatie. 

Onderzoeksondersteuning

De vakspecialisten adviseren onderzoekers, zorgprofessionals en overige medewerkers van het UMC Utrecht bij de opzet en uitvoering van systematisch literatuuronderzoek (bijvoorbeeld voor systematic reviews). Ook kunt u terecht voor informatie over literatuurmanagement, het vergroten van de zichtbaarheid van uw academische werk, auteursrechten en Open Science. Bij Open Science kunt u denken aan vragen over Open Access publiceren (intranet UMC Utrecht), het schrijven van een data management plan of het FAIR delen van uw data en code (meer informatie over de laatste twee vind u op de website van RDM support). Over deze onderwerpen worden ook geregeld workshops georganiseerd die ook toegankelijk zijn voor UMC onderzoekers. 

Contact

Neem gerust contact op met de medewerkers van de Universiteitsbibliotheek indien er vragen zijn over de diensten voor onderwijs en onderzoek van de Universiteitsbibliotheek. Desgewenst komen wij voor een presentatie naar uw afdeling. 

Voor algemene vragen kunt u een bericht sturen naar library@uu.nl, voor vragen gerelateerd aan de faculteit Geneeskunde kunt u contact opnemen met de vakspecialisten:

dr. Marie-Louise S. Goudeau


drs. Paulien Wiersma

Telefonisch contact

Kantoor: G01.503 (tegenover het vergadercentrum in het UMC Utrecht)

Bezoektijden zijn maandag tot en met vrijdag. Er is vrije inloop én de mogelijkheid voor het maken van een afspraak.