Terug

Bloeddruk

Iedere keer als uw hart samentrekt wordt een hoeveelheid bloed in de slagaders gepompt. Hierdoor wordt de druk in de slagaders hoger. Tijdens de ontspanning van uw hart daalt de bloeddruk weer. De hoogste druk door het samentrekken van de hartspier noemen we de bovendruk, de laagste druk tijdens de ontspanning is de onderdruk. Als u langere tijd een te hoge bloeddruk hebt, neemt het risico toe op hart- en vaatziekten. De meeste mensen merken niets van een te hoge bloeddruk. Ook kunnen we meestal geen oorzaak vinden voor de hoge bloeddruk.

De bloeddruk meten

We meten de bloeddruk met behulp van een opblaasbare manchet om uw arm. Deze pompen we hard op en daarna laten we hem langzaam leeglopen. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed in uw arm heel even geblokkeerd. Dit is niet erg. De druk waarbij het hart nét een beetje bloed langs de manchet kan pompen is de bovendruk. De druk waarbij ook tijdens de ontspanning van het hart bloed langs de manchet kan, is de onderdruk.

Omdat de bloeddruk schommelt gedurende de dag, moeten we de bloeddruk vaker meten om vast te stellen of u een te hoge bloeddruk hebt. Ook na activiteit is uw bloeddruk vaak hoger. Daarom meten we bij de vasculaire screening uw bloeddruk als u een tijdje rustig gezeten hebt. Soms is de bloeddruk aan de linker arm anders dan aan de rechter arm. Daarom meten we de bloeddruk aan beide armen.