Terug

Centrum voor aanlegstoornissen van het skelet
Centrum voor aanlegstoornissen van het skelet

In het centrum voor aanlegstoornissen van het skelet hebben wij ruim twintig jaar ervaring met de behandeling van aangeboren afwijkingen aan de wervelkolom en de ledematen. Binnen het centrum werken we continue aan verbetering van de zorg voor onze patiënten. Dit doen we met een team uit verschillende specialismen.

Voor wie?

In het expertise centrum behandelen we kinderen met verschillende aanlegstoornissen aan het skelet zoals:

 • scoliose
 • heupdysplasie
 • klompvoeten
 • aanlegstoornissen van de ledematen
 • botgroeistoornissen zoals:
  • osteogenesis imperfecta
  • achondroplasie
 • metabole ziekten zoals de ziekte van Hurler

Multidisciplinaire zorg

Binnen het expertise centrum werken de volgende medisch specialismen intensief samen

Contact gegevens

Polikliniek kinderorthopedie

088 756 74 70

kinderorthopedie@umcutrecht.nl
 

Onderzoek en behandeling

Scoliose

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Bij kinderen in de groei kan een korset (brace) de rug zo recht mogelijk houden en laten groeien.  Bij een ernstige verkromming of als een korset niet voldoende effect heeft wordt vaak een operatie gedaan. Het WKZ is het grootste centrum in Nederland voor complexe wervelkolomafwijkingen bij kinderen.

Lees meer over scoliose

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht. Bij deze afwijking is de heupkom te ondiep. Soms is de kom zo ondiep dat de uit de kom staat. Het WKZ is een nationaal referentie centrum voor kinderen met heupdysplasie en ontwikkelde met Maxicosi de autostoel voor kinderen met heupdysplasie.

Lees meer over heupdysplasie 

Klompvoeten

In het WKZ worden klompvoeten al vaak bij de 20 weken ECHO in de zwangerschap gezien. Daarom kan de behandeling van een klompvoet vaak direct na de geboorte gestart worden. Het WKZ centrum voor aanlegstoornissen van het skelet  is een van de nationaal geselecteerde centra voor de behandeling van klompvoeten in Nederland.

Lees meer over klompvoeten

Osteogenesis imperfecta

Osteogenesis Imperfecta (OI) is een aandoening waarbij er onder andere een grotere kans op botbreuken bestaat. Het WKZ is het nationale centrum voor de multidisciplinaire behandeling van kinderen met osteogenesis imperfecta. 

Lees meer over osteogenesis imperfecta

Aanlegstoornissen van de ledematen

Bij aanlegstoornissen van de ledematen is de aanleg van arm en/of been niet goed verlopen in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Voor de reconstructie zijn vaak meerdere soms complexe ingrepen tijdens de groei nodig. Het WKZ is een nationaal referentie centrum voor complexe beenreconstructies en beenverlengingen bij kinderen.

Achondroplasie

Achondroplasie is de meest voorkomende vorm van dwerggroei. Bij achondroplasie komen ondermeer vaak afwijkingen aan de rug en de stand van de ledematen voor. Het WKZ is het nationale referentie centrum voor kinderen met deze aangeboren skeletafwijking. 

Ziekte van Hurler

De ziekte van Hurler is een stofwisseling ziekte die met een stamceltransplantatie behandeld kan worden. Het WKZ is het nationale centrum voor stamceltransplantaties bij kinderen. In de groei treden echter nog regelmatig groeistoornissen aan wervelkolom, heupen en knieën op die in een multidisciplinair team behandeld worden. 

Wetenschappelijk onderzoek

Om de zorg voor patiënten te verbeteren doen wij onderzoek naar de achtergronden, oorzaken en behandelmethodes van aanlegstoornissen aan het skelet. zoals:

 • onderzoek naar de bouw van bot bij kinderen met osteogenesis imperfecta
 • onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor complexe wervelkolom en ledemaat reconstructies 
 • deelname aan groot Europees onderzoek naar behandeling ernstig type osteogenesis imperfecta met stamcellen (Horizon 2020)

Samenwerkingsverbanden

Het centrum voor aanlegstoornissen van het skelet  heeft onder andere een internationaal samenwerkingsverband met multidisciplinaire teams in Londen, Oslo, Stuttgart, Zurich en Wenen.

In de regio werken we als centrum nauw samen met het revalidatiecentrum de Hoogstraat.