Terug

Echo buik
Echo buik

Echografie is een onderzoek waarbij we met behulp van ultrageluid afbeeldingen van organen kunnen maken. Ultrageluid is geluid dat zó hoog is, dat mensen het niet kunnen horen. 

Eerst doen we gel op de huid boven het orgaan dat we willen onderzoeken. Een laborant houdt een apparaat dat op een grote microfoon lijkt, tegen uw huid. Dit apparaat zendt de ultrageluidsgolven uit. Het orgaan weerkaatst de geluidsgolven en deze worden weer opgevangen door het apparaat. Daarna zet een computer de geluidsgolven om in beeld. Zo kunnen we verschillende organen, maar ook bijvoorbeeld bloedvaten in beeld brengen. De geluidsgolven zijn niet schadelijk.

Buik

Bij het echo-onderzoek van de buik brengen we de aorta, het buikvet en de nieren in beeld. Bij dit onderzoek ligt u op een onderzoekstafel.

Aorta

Bij het onderzoek van de aorta meten we de doorsnede van de aorta, boven en onder de aftakkingen naar de nieren. Hiermee kunnen we beoordelen of u hier een verwijding hebt.

Buikvet

We weten dat overgewicht een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Maar ook dat de plaats in uw lichaam waar het vet zich bevindt, mogelijk nog belangrijker is. Waarschijnlijk gaat aanwezigheid van meer vet in de buikholte samen met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Nieren

We meten en berkenen de lengte en het volume van uw nieren. Nieren zijn erg gevoelig voor atherosclerose en worden mogelijk kleiner als gevolg van atherosclerose.