Terug

Gamen tegen een psychose
Gamen tegen een psychose

Een computerspel om meer grip op je gedachten te krijgen als je schizofrenie hebt. Het UMC Utrecht test de game Daydream.

De patiënt doet het spel met dopjes op zijn hoofd die de hersengolven meten. Deze hersengolven hebben direct invloed op het spel. Als een patiënt erin slaagt in de juiste mindset te komen, ziet hij een besneeuwd landschap veranderen in een groene weide met zonneschijn. Dr. Floor Scheepers legt uit dat mensen die aan psychoses lijden tijdens een psychose de controle over hun gedachten lijken te verliezen. Patiënten horen bijvoorbeeld bepaalde geluiden of zien beelden die er niet zijn. “Met medicatie zijn psychoses redelijk goed te behandelen. Maar als patiënten daarmee stoppen, kunnen de psychoses terugkomen. We zoeken naar een manier hoe zij ook zélf een psychose kunnen beïnvloeden.”

Mindset

Bij patiënten kan te veel stress een psychose verergeren, maar het is ook niet goed als ze té ontspannen zijn. Het zou kunnen dat een psychose is te beïnvloeden door in de juiste mindset te zijn. “Meditatie is zo’n mindset, dan ben je gefocussed en toch ontspannen. Als we patiënten leren dat ze deze mindset kunnen aannemen wanneer ze iets moeten ondernemen, zullen ze minder last hebben van hun psychose en zal het functioneren verbeteren.” Dat is dan ook het doel van het spel Daydream, ontwikkeld door Gainplay studio. Door deze game te spelen, beïnvloed je je hersengolven en daarmee het landschap op je computerscherm. “Mediteren is best moeilijk,” beaamt Scheepers. “Maar met dit spel is het gemakkelijker.” En de resultaten? “Tot nu toe zien we dat het spelen van de game goed te doen is. Patiënten geven aan zich prettiger te voelen. Maar het is nog te vroeg om te concluderen dat het werkt. Daarvoor loopt het onderzoek nog te kort en ontbreekt nu nog een placebocontrole. Maar wat zou het mooi zijn als dit helpt om patiënten iets meer controle te geven over hun gedachten.”

Kijk voor meer informatie en doneren op de website van Vrienden UMC

Wat is biofeedback?

Meditatie is een manier om je gedachten te controleren, het spel Daydream een manier om daarbij te helpen. De methode om dit te meten, oftewel zien wat er dan daadwerkelijk in je lichaam gebeurt, wordt ook wel biofeedback genoemd.
Niet alleen gedachten, maar ook lichaamssignalen als spierspanning, huidgeleiding, ademhaling, hartslag en handtemperatuur kunnen gemeten worden met meerkanaals apparatuur. Tijdens de meting zijn deze lichaamssignalen zichtbaar op een computerscherm, zodat de therapeut en patiënt een continu beeld krijgen van wat er in het lichaam gebeurt. Bij schizofreniepatiënten gaat het specifiek om het effect van de verschillende gedachten. Het uiteindelijk doel is dat de patiënt zijn eigen gedachten leert herkennen en die bewust leert controleren.