Terug

Hoe ontstaat een allergie?
Hoe ontstaat een allergie?

Opeens heb je bultjes in je mond of jeukende uitslag op je lichaam… Misschien ben je allergisch voor iets. Waar komt dit vandaan?

Je immuunsysteem, oftewel de manier waarop je lichaam zich beschermt tegen ziekmakers zoals bacteriën, is heel goed en nauwkeurig georganiseerd. Als het immuun-systeem niet goed genoeg werkt, word je ziek. Bij sommige mensen werkt het immuunsysteem juist te goed; dan valt het het eigen lichaam aan of komt het systeem in actie bij relatief onschuldige lichaamsvreemde stoffen zoals pollen of huisstofmijt. Dit kan verschillende gevolgen hebben, van reuma en andere chronische ontstekingen tot astma, eczeem en allergieën. Hoewel dit allemaal andere aandoeningen zijn, ligt de oorzaak van deze ziekten in feite bij het immuunsysteem dat op de een of
andere manier niet goed werkt.

Speciaal centrum

Om die reden heeft Erik Hack, hoogleraar immunologie, de verschillende onderzoekslaboratoria in het UMC Utrecht gebundeld. Daar wordt niet alléén onderzoek gedaan naar ziekten als reuma, eczeem of allergieën.

Maar onderzoekers kijken ook vooral naar hoe het afweersysteem werkt en wat er mis is. Dat wil Hack nu ook in de zorg bereiken. Daarom start hij in het UMC Utrecht het centrum voor allergieën en chronisch inflammatoire aandoeningen. De bedoeling hiervan is dat ook artsen niet alleen naar de aandoening zelf kijken, maar ook naar het onderliggende mechanisme; oftewel waar het immuunsysteem faalt. Hack en zijn collega's willen er zo voor zorgen dat al die mensen met die verschillende ziekten als gevolg van een niet goed werkend immuunsysteem, beter behandeld kunnen worden en een betere kwaliteit van leven krijgen.


Vrienden UMC zet zich in om geld bij elkaar te werven voor een app waarmee adequaat kan worden gehandeld bij allergische reacties. Doneren of meer weten? Ga naar www.vriendenumc.nl/allergie.

Wat zit erin?

Etiketten onder de loep

Er zijn heel wat stoffen waar je allergisch voor kunt zijn. Als je eenmaal weet welke dat zijn, moet je ermee leren omgaan. Maar hoe weet je of juist dat ene stofje (het allergeen) waar jij allergisch voor bent in een product zit?

En zo zijn er nog veel vragen die je beantwoord wil hebben. Want… Waar moet je op letten als je uit eten gaat? Wat als je toch een allergische reactie krijgt? Wanneer gebruik je je medicatie? Hiervoor heeft het UMC Utrecht een digitale training ontwikkeld die alle allergische patiënten thuis kunnen volgen.

Waarschuwingen

Onderzoeker Harmieke van Os legt uit hoe lastig het kan zijn. “In Nederland is het voor veertien allergenen verplicht hun aanwezigheid als ingrediënt op het etiket te vermelden. Daarnaast kan een fabrikant waarschuwingen op de verpakking zetten om de consument attent te maken op mogelijke kruisbesmetting. Dat leidt vaak tot vage formuleringen als: dit product kan mogelijk sporen van noten bevatten. Hierdoor durft de ene patiënt bijna geen voorverpakt product meer te eten en neemt de andere af en toe de gok maar.” 

Het UMC Utrecht onderzocht hoe vaak mensen met een vastgestelde allergie toch nog een allergische reactie kregen en wat die veroorzaakte. In de onderzochte groep kreeg een patiënt gemiddeld één keer per jaar een allergische reactie. Als het om reacties op voorverpakte producten ging, bleek in een kwart van de onderzochte etiketten het betreffende allergeen niet vermeld te staan of onder een andere naam. Soms nam de patiënt zelf het risico bij een product dat vermeldde sporen te kunnen bevatten van het allergeen. “Nog veel werk te doen om de informatie op verpakkingen te verbeteren,” concludeert Van Os.

Harmieke van Os
Onderzoeker