Terug

Jos Tiddens heeft gewrichtsreuma
Jos Tiddens heeft gewrichtsreuma

Jos Tiddens heeft gewrichtsreuma

"Na tien maanden geen last meer"

Onlangs kon Jos Tiddens (55) zijn pasgeboren kleinzoon in zijn armen
houden. Drie jaar geleden was dat ondenkbaar geweest. Toen ging tillen,
zelfs lopen, heel moeizaam vanwege gewrichtsreuma.

Ken je die tv-serie van vroeger, MacGyver? Over een slimme ex-spion die zichzelf altijd uit benarde situaties redt door apparaten te knutselen van spullen die hij binnen handbereik heeft? De meest onverwachte materialen kan hij gebruiken. Aan hem moest ik denken toen ik  tegenover artsen in het UMC Utrecht zat. Ik voelde eenzelfde nieuwsgierigheid, het willen vinden van oplossingen. Als ik vertelde hoe het ging of welke pijn ik ervoer, leken ze zich constant af te vragen: wat kunnen we met deze informatie?”

Anita Witzier

“Ik was zo blij in een academisch ziekenhuis te zijn. Een senior met vergroeide gewrichten, dát beeld had ik altijd bij reuma. Maar ook wist ik dat tv-presentatrice Anita Witzier het heeft en ambassadeur is van het Reumafonds; kennelijk kun je dus goed functioneren met de ziekte. De schrik was daarom niet heel groot toen ik hoorde dat ik het had. Ik ben ook een relativerend mens. Toch, toen in korte tijd na de vinger waarmee het begon óók mijn knieën stijf en dik werden en lopen moeilijk ging, heb ik mij zorgen gemaakt. Welke kant ging dit op?”

Constant iets knel

“Ik zat net nog even in mijn dagboek te kijken wanneer ik voor het eerst naar de huisarts ging. Dat was oktober 2011. Vanuit het niets was mijn vinger stijf en dik. De huisarts dacht aan de ziekte van Lyme (waarvan ziekteverschijnselen kunnen ontstaan in de gewrichten) of reuma. Omdat ik beroepsmilitair ben, werd ik doorgestuurd naar het Centraal Militair Hospitaal (CMH). Daar bleek het om reuma te gaan. In het CMH is geen reumatoloog, zo kwam ik in het naastgelegen en gespecialiseerde UMC. Intussen had ik ook dikke, stijve ellebogen en knieën.
Tandenpoetsen en scheren gingen niet meer, te pijnlijk, de trap kon ik niet op en lopen ging heel moeizaam, zó hard ging ik achteruit. Als het zo doorgaat, zit ik binnenkort in een rolstoel, spookte het regelmatig door mijn gedachten. Zenuwpijn op je bot, zo voelt het. Alsof er constant iets knel zit.”

Studie

“De reumatoloog vroeg of ik wilde meedoen aan de studie U act early, waarbij een combinatie van een nieuwe biological (tocilizumab) en het bestaande medicijn methotrexaat (MTX) werd onderzocht (zie ook pagina 4 en 5). Ik wilde alles proberen wat helpt. Sowieso sta ik open voor dit soort onderzoeken, omdat ik ook altijd naar oplossingen zoek en niet kijk naar wat niet kan. De studie werd gedaan onder mensen met beginnende gewrichtsreuma met als doel te onderzoeken welke behandeling het meest effectief is. Je wist niet wat je kreeg: MTX,
tocilizumab, of een combinatie van deze twee. Eens in de vier weken ging ik naar het UMC om via een infuus het medicijn te krijgen. Ik vond het nooit vervelend om te gaan. Steeds trof ik dezelfde mensen – patiënten die ook meededen aan de studie, onderzoekers, verpleegkundigen – en daarbij merkte ik na het eerste infuus direct verbetering. Verbazingwekkend vond ik dat. Mijn zoons waren zich net zorgen gaan maken om hun vader die altijd sportte en ineens amper kon lopen… nu ging het zo snel beter! Onbewust wachtte ik op bijverschijnselen: die moesten toch wel komen met zo’n radicaal medicijn? Maar nee. Ja, ik was wat zwaarder maar dat kwam vooral omdat ik weinig beweging had gehad.”

Succesverhaal

“Na tien maanden mocht ik stoppen met de medicijnen – ik bleek de combinatie van medicijnen te krijgen – en had ik nergens last meer van. Alleen mijn vinger bleef nog een beetje dik. Na een jaar kreeg ik wel opnieuw stijve armen en ellebogen, toen heb ik weer een periode de combinatie toegediend gekregen en verdwenen de (mildere) klachten snel. Nu slik ik alleen nog MTX en ik voel me goed. Ik werk bij de directie P&O van het Commando Landstrijdkrachten, maar álle beroepsmilitairen moeten ‘basisgeschikt’ zijn, dus fysiek sterk. Daarom sporten we een aantal uren per week in teamverband en ik doe weer mee. Ook kon ik onlangs mijn pasgeboren kleinzoon vasthouden, en tilde ik gisteren nog de buggy van mijn klein-dochter uit de auto. Dat was drie jaar
geleden ondenkbaar.”
 

Reageren op het verhaal van Jos of meer patiëntenverhalen lezen? U vindt ze op onze gloednieuwe site! Ga naar patiëntverhalen of Facebook.

''Snel handelen kan reuma de kop indrukken''

“Hoe eerder je gewrichtsreuma (artritis) behandelt, des te beter,” legt hoogleraar reumatologie Jaap van Laar uit. “Ongeveer één op de 150 mensen krijgt te maken met gewrichtsreuma. Volgens de laatste inzichten kan snel en effectief behandelen zo’n succes zijn dat de symptomen van reuma verdwijnen. Het lijkt erop dat gewrichtsreuma niet altijd chronisch hoeft te zijn. Met de nieuwste medicatie en met een andere aanpak kunnen de reumaklachten verdwijnen.”

Omslag

Twintig jaar geleden was het nog gebruikelijk om voorzichtig met de medicatie te starten bij patiënten met gewrichtsreuma. De gebruikelijke handelswijze was: starten met ontstekingsremmers, afwachten en daar eventueel andere medicatie aan toevoegen. De laatste jaren heeft er – mede door de ontwikkeling van nieuwe medicatie – een omslag plaatsgevonden. “Nu weten we dat als we direct bij de eerste reumaverschijnselen een patiënt alle relevante medicatie geven, er een goede kans is dat we de gewrichtsreuma de kop indrukken.”

Roken

Een ander groeiend inzicht is het effect van roken. “De oorzaak van reuma is nog steeds niet bekend,” verklaart Van Laar. “Het is duidelijk dat het afweersysteem te actief is waardoor er gewrichtsontstekingen ontstaan. Maar waarom dat zo is, weten we niet. Wel weten we dat roken de kans op het krijgen van gewrichts-reuma vergroot. Bovendien remt roken het gunstige effect van antireumatische medicijnen inclusief de nieuwe generatie medicatie de zogenaamde biologicals (zie pagina 4 en 5).”

Huisarts

Snel behandelen dus. Hiervoor is het op de eerste plaats nodig dat patiënten bij de vroegste signalen aan de bel trekken. Typische klachten die op gewrichtsreuma zouden kunnen wijzen zijn gewrichtspijnen of zwellingen – vaak zowel links als rechts – of stijfheid in de gewrichten zonder duidelijke aanleiding. Stap twee voor een snelle behandeling is de doorverwijzing van de huisarts. “Dat is geen probleem,” stelt Van Laar. “Huisartsen weten hoe belangrijk snelle behandeling is.”

Jaap van Laar
Hoogleraar reumatologie

"Roken vergroot de kans op reuma"

Gisteren tilde ik nog de buggy van mijn
kleindochter uit de auto