Terug

Lengte en gewicht Lengte en gewicht

Lengte en gewicht
Lengte en gewicht

Als u een te hoog lichaamsgewicht hebt, is de kans op hart- en vaatziekten groter. Vooral de kans dat u een hartinfarct krijgt is groter, omdat uw hart harder moet werken door het overgewicht. Maar ook het cholesterolgehalte en de bloeddruk stijgen vaak door het overgewicht. Verder hebben mensen met overgewicht vaker suikerziekte. Om de kans op deze gevolgen van overgewicht te verkleinen, moet u misschien afvallen. Een normaal lichaamsgewicht verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Tijdens de screeningsdag meten we hoe lang en hoe zwaar u bent, zonder schoenen aan en zonder zware kleding. Omdat mensen die langer zijn ook zwaarder mogen zijn, berekenen we de bmi (body mass index). De bmi wordt gebruikt als een maat voor (over)gewicht: dit is het aantal kilo´s lichaamsgewicht per vierkante meter lichaamsoppervlak.

De bmi is uw gewicht in kilo's gedeeld door uw lengte (in meters) in het kwadraat (dat is uw lengte maal uw lengte).

Bijvoorbeeld: als u 60 kg weegt en 1,70 meter lang bent, is uw bmi: 60 gedeeld door (1,70) x (1,70) = 20,76

Een bmi tussen de 20 en 25 is normaal. Tussen de 25 en 30 hebt u overgewicht. Maar hierbij is de kans op hart- en vaatziekten weinig verhoogd, als u geen andere risicofactoren hebt. Is uw bmi hoger dan 30, is de kans op hart- en vaatziekten wel verhoogd. Boven de 35 is deze kans ernstig verhoogd.