Terug

Ontspanning

We proberen uw verblijf hier in het ziekenhuis aangenamer te maken. Zo maken we onze gangen aantrekkelijk met kunst. Bezoek ook eens onze activiteitenruimtes of maak een uitje tijdens het bezoekuur. Op deze pagina leest u welke wandelroutes er zijn, wat u kunt doen in het stiltecentrum en hoe u gebruik kunt maken van andere ontspanningsservices.

Wandelen

Wandelroutes met routekaartje

Naar buiten? Dat kan ! Rondom het UMC Utrecht is veel groen en allerlei voetpaden. Daarom hebben we negen wandelroutes voor u uitgestippeld. De afstand van de wandelroutes varieert van 0,7 kilometer tot 2,8 kilometer. Ze duren maximaal 30 minuten om te lopen. De routes hebben verschillende startpunten en voor elke route is er een routekaartje. Vind de routekaartjes in het ansichtkaartenrek links van winkel Vermaat.

Rolstoel of rollator? Niet alle wandelingen zijn goed begaanbaar met een rolstoel of rollator.

Johanne Niemeijer Tuin

Wilt u alleen of samen met uw bezoek even naar buiten om tot uzelf te komen of een frisse neus te halen? Maak dan een wandeling in de Johanne Niemeijer Tuin. Deze tuin kunt u  bereiken als u eerst route C loopt en daarna de bordjes Wilhelmina Kinderziekenhuis volgt. De tuin is altijd open. Na 17.00 uur kunt u de toegangsdeur openen via de intercom naast de deur. In een rolstoel? Ook dan kunt u naar de tuin.

Afstand: 1,3 km

Landgoed Oostbroek

Vlak bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) ligt het landgoed Oostbroek. In ongeveer drie kwartier loopt u van het WKZ naar het landgoed en terug. Dat is inclusief een rondwandeling over het landgoed. Op het landgoed is een wandelpad uitgezet. 

Afstand: 2,3 km

Rotstuin

Bezoek ook eens de Rotstuin. Als u vanaf de hoofdingang route D volgt, ziet u halverwege de gang de Rotstuin aan uw rechterhand liggen. De tuin is geopend tussen 9.30 en 21.00 uur.

Botanische Tuinen Utrecht

Zin in een uitje buiten het UMC Utrecht? Op ongeveer 15 minuten wandelen van het UMC Utrecht vindt u de Botanische Tuinen Utrecht. Deze zijn ook bereikbaar met de bus. Bij de hoofdingang van het UMC Utrecht neemt u dan lijn 28 en stapt u uit bij de halte 'Botanische Tuinen'.

Als patiënt van het UMC Utrecht kunt u de Botanische Tuinen tijdens een (dag)opname gratis bezoeken. Vraag de speciale toegangskaart aan bij de verpleegkundige op uw afdeling of download het formulier.  De Botanische Tuinen zijn goed begaanbaar met een rolstoel of rollator.

Afstand: 2,0 km

Kunst

Kunstroute

Het UMC Utrecht heeft een kunstcollectie van circa tweeduizend werken. Om u te laten genieten van deze kunstcollectie, hebben wij twee kunstwandelingen voor u gemaakt.  Bent u niet goed ter been? Vraag uw bezoek of een vrijwilliger om samen met u op pad te gaan.

De boekjes met route kunt u krijgen bij de receptie bij de hoofdingang of u downloadt ze:

Museum Bleulandinum (afdeling anatomie)

Het museum is genoemd naar Jan Bleuland. Hij legde de basis voor de museumcollectie. De Universiteit van Utrecht kreeg deze collectie in 1838. De collectie bestaat onder andere uit prachtige wasmodellen van het menselijk lichaam.

Als u het museum wilt bezoeken, dan kunt u een afspraak maken met het secretariaat van de afdeling anatomie via het telefoonnummer 088 75 683 37. Het museum is op maandag t/m vrijdag geopend van 8.30 tot 16.30 uur.
Toegangsprijzen:

  • 5 personen of meer: €2,20 p.p.
  • 4 personen of minder: €2,75 p.p.
  • Rondleiding 1 uur: €14,75
  • Rondleiding 1,5 uur: €22,-

De prijs voor de rondleiding is per groep. U betaalt nog wel  apart de entreeprijs per persoon.

Zoek de Domtoren

De Domtoren vormt het middelpunt van Utrecht en is de trots van de stad. De toren is ruim 112 meter hoog (de hoogste kerktoren van Nederland) en is gebouwd in de 14e eeuw. Wilt u de Domtoren bekijken vanuit het ziekenhuis? Dat kan! Als u op de hoogste verdieping van verpleegtoren D bent, kunt u ‘m zien. Volg daarvoor route D en neem de trap of lift naar de 5e verdieping. Als u de lift uitstapt, gaat u naar links. De Domtoren is zichtbaar door het raam direct aan uw linkerzijde. De verpleegtoren D is zowel te voet als per rolstoel goed te bereiken.

Stiltecentrum

Wilt u even op adem te komen met rust, meditatie of gebed? Dat kan in het Stiltecentrum. Op zon- en feestdagen houden we een kerkdienst. Behalve op de eerste zondag van de maand. Er is ook een islamitische gebedsruimte. In de buurt van deze ruimte zijn wasruimtes en toiletten voor mannen en vrouwen. Het stiltecentrum ligt achter de winkels bij de hoofduitgang en is dag en nacht open.

Mindfulness in het Stiltecentrum

In het Stiltecentrum kunt u op dinsdag, woensdag en donderdag van 12.30 tot 13.00 uur een les yoga, meditatie of gigong volgen. Er is ook een ruimte waar u zich kunt omkleden. Aanmelden hoeft niet! Zowel patiënten als medewerkers van het UMC Utrecht kunnen deelnemen aan de sessies. Als u wilt meedoen, overleg dit dan van tevoren met uw verpleegkundige.

Service Wellness en welzijn

Afleiding nodig? Neem dan contact op met de service Wellness en Welzijn. De service biedt behandelingen in de salon maar ook behandelingen aan bed zijn mogelijk. Op donderdag is er een oncologisch schoonheidsspecialist aanwezig.
Voor meer informatie:
info@wellnessenwelzijn.nl 
06-15450141 

Alleen voor patiënten

Leen als patiënt tijdschriften of luisterboeken bij de tijdschriftenservice. Eens per week komt de tijdschriftenservice naar de verpleegafdeling: 

  • maandagmiddag: B3 en B4
  • dinsdagmiddag: D5, KE3, KJ2, WKZ en het Centraal Militair Hospitaal
  • woensdagmiddag: D2 en D4
  • donderdagmiddag: B2 en C4
  • vrijdagmiddag: C3 en D3

U kunt ook telefonisch een tijdschrift of luisterboek bestellen via 088 75 56 611 (maandag tot en met vrijdag tussen 13.30 en 14.30 uur). Een vrijwilliger brengt het dan dezelfde middag naar u toe. 

Infotainment

Bij het bed van opgenomen patiënten hangt een scherm waarmee zij televisie kunnen kijken, telefoneren, internetten en radio luisteren.