Terug

Counseling Prenatale Screening

Bij Counseling Prenatale Screening (CPS) leer je op een adequate manier de zwangere te ondersteunen bij de keuzes en gevolgen van prenatale screening op het syndroom van Down, trisomie 13 en 18, op neurale buisdefecten (Structureel Echoscopisch Onderzoek) en NIPT. Daarnaast raak je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en stand van zaken met betrekking tot prenatale screening. Er zijn twee scholingsmogelijkheden:

Basis Cursus Counseling Prenatale Screening uitklapper, klik om te openen

Voor wie?

De Basiscursus Counseling Prenatale Screening is bedoeld voor zorgverleners/verloskundigen die willen gaan starten met counselen over prenatale screening, met uitzondering van zorgverleners die het afgelopen studiejaar zijn afgestudeerd aan een in Nederland erkende Verloskunde opleiding. Voor zorgverleners die er meer dan een jaar tussenuit zijn geweest, kan de basiscursus als opfrisser gezien worden.

Duur

De Cursus Counseling Prenatale Screening bestaat uit 1 dag, opgedeeld in een ochtendsessie en middagsessie.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd door de KNOV (6 punten).

Certificaat

Na deelname aan de cursus ontvangt u een certificaat.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 280,- per persoon inclusief cursusmateriaal, koffie/thee en lunch. Voor interne deelnemers bedragen de kosten € 260,-.

Lesdag 2020

Vrijdag 4 september 2020 is de eerstvolgende Basis Cursus Counseling Prenatale Screening gepland.

Gezien de maatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) zou eventueel een andere datum gekozen moeten worden of zal de cursus geannuleerd kunnen worden.

Indien u geïnteresseerd bent in deze training, stuur ons dan een mail:

ccps@umcutrecht.nl

Programma

Ochtendsessie

Tijdens de ochtendsessie wordt de theorie doorgenomen, gevolgd door een middagsessie met rollenspel, waarin gesprekstechnieken worden geoefend met behulp van professionele trainingsactrices.

De ochtendsessie bestaat uit presentaties met de volgende onderwerpen: 

 • Prenatale screeningstesten (inclusief NIPT)
 • SEO/NT en praktische informatie
 • Chromosomale afwijkingen en technieken
 • Counseling in de praktijk
 • Counselingprincipes

De presentaties worden verzorgd door experts op deze deelgebieden van de prenatale screening door middel van interactieve presentaties.

Middagsessie

In de middag wordt er geoefend met professionele trainingsactrices. De cursisten kunnen van te voren zelf casuïstiek inbrengen die in de vorm van rollenspelen wordt geoefend.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Als voorbereiding op de scholing ontvangt u ongeveer twee weken voor de cursusdatum een mail met bijlagen.

N.B. Door de bijlagen bij deze mail kan het zijn dat uw mailprogramma deze mail als SPAM/ongewenste mail ziet. 

E-learning

Om deel te mogen nemen aan de cursusdag, dient u het certificaat voor het behalen van de ‘e-learning Prenatale Screening voor counselors’ voorafgaand aan de cursus in te leveren. 

Benodigde tijd

Voor het doorlopen van de e-learning heeft u ongeveer drie uur nodig.

Bijscholing Vaardigheid Counseling Prenatale Screening, inclusief NIPT uitklapper, klik om te openen

Met de recente introductie van de NIPT (niet invasieve prenatale test) zijn er binnen het programma prenatale screening landelijke kwaliteitseisen vastgesteld voor de counseling, de screeningstesten en de opleidingen. Een daarvan is, dat de counselor verplicht is een relevante bij- en nascholing te volgen over counseling. Het UMC Utrecht biedt daartoe vanaf november 2017 de ‘Reguliere bijscholing vaardigheid Counseling Prenatale screening’ aan.  

Deze cursus is erkend door de Regionale Centra en voldoet aan de landelijke kwaliteitseisen voor de opleiding counseling.

De scholing is ontwikkeld in samenspraak met de andere geaccrediteerde opleidingsinstituten en wordt gegeven op basis van het landelijk vastgestelde draaiboek ‘Reguliere bijscholing vaardigheid prenatale counseling’.

Voor wie?

De bijscholing is bedoeld voor zorgverleners die een basiscursus Counseling Prenatale Screening hebben afgerond, of deze tijdens de initiële opleiding aangeboden hebben gekregen en de bijscholingsavond met betrekking tot de NIPT, georganiseerd door het regionale centrum, hebben gevolgd. 

Duur

De Bijscholing Vaardigheid Counseling Prenatale Screening bestaat uit 1 dagdeel.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 230,- per persoon inclusief cursusmateriaal.

Lesdag 2020

Momenteel is er nog geen extra datum gepland voor de Bijscholing Vaardigheid Counseling Prenatale Screening, inclusief NIPT in 2020.

Bewijs van deelname

Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname aan de Reguliere bijscholing vaardigheid prenatale counseling.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij:

 • KNOV (categorie C)
 • NVOG
 • BEN
 • V&VN (VOG)

Inschrijven/wachtlijst

Indien u geïnteresseerd bent in deze training, stuur ons dan een mail met de mededelingen dat u graag informatie wilt ontvangen zodra een cursusdatum bekend is. Wij nemen uw gegevens dan op in de wachtlijst.

E-mail
ccps@umcutrecht.nl

Erkende opleidingen

Deze cursus is ontwikkeld in samenspraak met de andere geaccrediteerde opleidingsinstituten en wordt landelijk aangeboden. Kijk voor meer Informatie over de erkende opleidingen en de mogelijkheden voor nascholing op de site van het RIVM.

Inschrijfvoorwaarden uitklapper, klik om te openen

U kunt zich tot 3 weken voor de cursus inschrijven door het inschrijvingsformulier volledig in te vullen. De inschrijving verloopt op volgorde van aanmelding, op basis van een volledig ingevuld formulier.

Na inschrijving ontvangt u hiervan een bevestiging van aanmelding.

Op een later tijdstip ontvangt u een bevestiging van inschrijving met datum, tijd en locatie van de cursus.

Annulering is alleen schriftelijk / per mail mogelijk tot een week voor de cursusdag. Uw inschrijfgeld wordt gerestitueerd met aftrek van € 25,= administratiekosten. Hierna is annuleren niet meer mogelijk. U bent dan het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Programma uitklapper, klik om te openen

Deze bijscholing Vaardigheid Counseling Prenatale Screening is vooral gericht op de vaardigheid counseling. De scholing is ingedeeld aan de hand van de volgende vier onderdelen:

 1. Aankaarten en gemotiveerd kiezen
 2. Explorerende vaardigheden van normen en waarden van ouders
 3. Dilemma counseling
 4. Integratie van counseling eerste en tweede trimester screening (combinatietest, NIPT en SEO)

Er wordt in kleine groepen geoefend met professionele trainingsactrices. De bovenstaande onderwerpen worden behandeld aan de hand van casuïstiek.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Als voorbereiding op de scholing ontvangt u ongeveer twee weken voor de cursusdatum een mail met bijlagen.

N.B. Door de bijlagen bij deze mail kan het zijn dat uw mailprogramma deze mail als SPAM/ongewenste mail ziet. 

Tijdens de scholing wordt ervan uitgegaan dat de cursist:

 • de e-learning Prenatale Screening voor counselors, heeft doorgenomen en de toets heeft behaald;
 • de NIPT-nascholing georganiseerd door het regionaal centrum heeft gevolgd;
 • de inhoud van de ‘Informatiemap NIPT als eerste screeningstest vanaf 1 april 2017’ uitgegeven door het RIVM heeft bestudeerd;
 • de basiscursus Counseling prenatale screening heeft gevolgd of dat Counseling prenatale screening onderdeel was van uw initiële opleiding.

Contact en vragen uitklapper, klik om te openen

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar:

ccps@umcutrecht.nl

Suggestie, klacht of compliment uitklapper, klik om te openen

Via ons klachtenformulier kunt u suggesties, klachten of complimenten over de dienstverlening en de faciliteiten van het Onderwijscentrum melden. Help ons met het verbeteren van onze dienstverlening.

Formulier suggestie, klacht of compliment