Terug

Heelkunde, medische vervolgopleiding (aios)

Als chirurg sta je aan de basis van de snijdende specialismen. Je werkt in een dynamisch en snel (technologisch) ontwikkelend vakgebied, waarin het behouden van overzicht, beslisvaardigheid en goede oog-hand coördinatie ‘dagelijkse kost’ zijn. De afdeling Heelkunde van het UMC Utrecht biedt naast een brede opleiding ook specifiek veel aandacht aan het uitwerken van de persoonlijke ambities van haar aios.

Hoofdingang UMC Utrecht

Het vakgebied heelkunde

Als chirurg ben jij expert in de behandeling van gelokaliseerde ziektes, verwondingen, gezwellen, misvormingen en afwijkingen die voor een lokale therapie toegankelijk zijn. Veelal ontwikkel je daarin een persoonlijk expertisegebied, maar desondanks blijft dit vak je dagelijks verassen met haar grote variatie in activiteiten en uitdagingen. Het is soms flink doorwerken, maar na afloop is het fijn om het directe verband tussen jouw ingreep en het resultaat bij een patiënt te zien.

Organisatie- en communicatietalent

Tijdens de opleiding ontwikkel je al snel goed te organiseren en communiceren. Je ziet vooral volwassen patiënten met een breed scala aan aandoeningen. De wisselende werkzaamheden op de OK, polikliniek en afdeling vereisen een constante ‘helikopter view’.

Als kern van de snijdende specialismen kom je in aanraking met bijna alle specialisaties en ook eerstelijns zorgverleners. Je bent daarin vaak de hoofdrolspeler tijdens de diagnostiek, therapie en controle. Daarin bouw je hechte en dankbare patiëntrelaties op. Jij kunt patiënten, meer dan in andere specialismen, regelmatig van een levensbedreigende kwaal genezen met behoud van kwaliteit van leven. Dat geeft een enorme ‘kick’!

Enthousiasme voor het vak

Wij, de vakgroep Heelkunde van het UMC Utrecht, zijn een enthousiaste en gemotiveerde groep die onze aios opleiden tot chirurgen die vooraan mee kunnen lopen in ons vakgebied. Je werkt met en draagt bij aan de nieuwste technische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Naast een gedegen algemene opleiding bieden wij differentiaties aan op het gebied van ‘gastro-intestinale en oncologische chirurgie’, traumatologie, vaatchirurgie, en kinderchirurgie’. 

Programma opleiding heelkunde

De opleiding tot chirurg duurt 6 jaar. Als aios chirurgie volg je afhankelijk van het individuele opleidingsplan gemiddeld 2 jaar van je opleiding in de academie en 4 jaar in de regionale perifere samenwerkingsziekenhuizen van de ‘heelkundige opleidingsregio’. Hiertoe behoren:

  • Meander Medisch Centrum (Amersfoort)
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis (s’Hertogenbosch)
  • St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein)
  • TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg)
  • Diakonessenhuis (Utrecht)

In de eerste 4 jaar van je opleiding doorloop je een aantal verplichte stages in het UMC Utrecht, daarnaast doorloop je afwisselend stages van 3 maanden op de afdelingen GE/Oncologie, Traumatologie, Vaatchirurgie en Kinderchirurgie. In de periodes waarin je in de perifere ziekenhuizen werkt, leer je veel op het gebied van de algemene chirurgie maar bestaan ook mogelijkheden om al aan je persoonlijke differentiatie te werken. De laatste twee jaar kunnen worden besteed aan een persoonlijke differentiatie in één of twee van deze deelgebieden.

Differentiatie

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur wordt een heelkundige differentiatie gekozen. Waar mogelijk zal dit een regionaal gedragen differentiatie zijn. De afdeling heelkunde van het UMC Utrecht biedt de volgende differentiaties aan:

  • Vaatchirurgie
  • Traumatologie
  • GE/Oncologie
  • Kinderchirurgie

Maak kennis met de opleidingsgroep

Opleider prof. dr. M.R. (Menno) Vriens
Plaatsvervangend opleider prof. dr. G.J. (Gert Jan) de Borst
Opleidingssecretaresse mw. Marielle Hoefakker

Contact en vragen

Heb je een vraag over de opleiding Heelkunde? Neem contact op met mw. Marielle Hoefakker  088-7558214 of m.n.hoefakker-saraber@umcutrecht.nl