Terug

Hersencentrum nieuws

25.000 euro voor onderzoek betere diagnostiek Moyamoya

Onderzoekers van de afdeling Neurochirurgie ontvingen recent 25.000 euro van het Brain Technology Institute. Met dit bedrag hopen ze het diagnostisch onderzoek te vereenvoudigen voor kinderen en ouders.

Lees meer


Nieuwe methodes brengen cognitieve problemen beter in kaart

Veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel krijgen te maken met cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of moeite met concentreren. Cognitieve revalidatie is er op gericht om zo goed mogelijk te leren omgaan met deze beperkingen. De beschikbare pen-en-papier tests zijn echter niet altijd gevoelig genoeg om de dagelijkse problemen in kaart te brengen. Het inzetten van technologie kan hier een uitkomst bieden, zoals een digitale test of virtual reality. Deze nieuwe methodes maken het mogelijk om milde cognitieve problemen in kaart te brengen. Daarmee verbetert het diagnostisch onderzoek en uiteindelijk de behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog in opleiding Lauriane Spreij die hierop deze week promoveerde.

Lees meer


Grote Europese subsidie voor ontwikkeling hologram

Lees meer


One stop shop poli voor patiënten met hersenvliestumor

Sinds begin oktober heeft het UMC Utrecht een one-stop-shop-poli voor patiënten met een meningeoom (hersenvliestumor). De neuroloog spreekt en onderzoekt de patiënten ’s ochtends en bespreekt ze daarna tijdens een multidisciplinair overleg met een neurochirurg en radiotherapeut. Hierna krijgt de patiënt direct een diagnose en eventueel een behandelvoorstel. Dit voorstel kan hij dan gelijk bespreken met de betrokken artsen.

Lees meer


Op weg naar een rookvrije generatie

Rookbeleid_Psychiatrie

Lees meer


Vermoeibaarheid bij SMA: meetbaar maken, in kaart brengen én behandelen

Vermoeibaarheid, het onvermogen om activiteiten vol te houden, zoals schrijven, drinken uit een beker en wandelen, is een belangrijke klacht waar SMA-patiënten dagelijks mee geconfronteerd worden. Er is echter nog weinig bekend over hoe vaak vermoeibaarheid voorkomt, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het behandeld kan worden. De ontwikkeling van goede meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden om vermoeibaarheid te onderzoeken en het effect van training en medicatie te bepalen is een belangrijke eerste stap. Dat zegt onderzoeker en kinderfysiotherapeut Bart Bartels van het SMA Expertisecentrum UMC Utrecht, die vandaag promoveert.

Lees meer


Aandacht nodig voor psychosociale ondersteuning bij revalidatiebehandeling

Patiënten met een dwarslaesie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) komen vaak voor zorg en behandeling naar een revalidatiecentrum. De behandeling is er met name op gericht om weer zo veel mogelijk zelfstandig te functioneren en te leren omgaan met de nieuwe situatie. Er is daarbij te weinig aandacht voor psychosociale ondersteuning van revalidanten en hun naasten. Dat blijkt uit onderzoek van Eline Scholten die vandaag promoveert.

Lees meer


COFIT-20: sporten via een videoverbinding tegen psychische klachten

De coronacrisis heeft veel impact, ook op psychiatrische patiënten. Deze week begint de COFIT-20 studie, waarin wordt onderzocht of het voor deze doelgroep haalbaar en leuk is om te sporten via een videoverbinding.

Lees meer


Verruiming intensief zorgaanbod voor kinderen met ontwikkelingsstoornis

Niet meer een keuze hoeven maken tussen dagbehandeling óf een opname. Kinderen met een ontwikkelingsstoornis tussen 6-12 jaar kunnen nu, afhankelijk van wat het beste bij hen past, voor een combinatie van behandeling overdag, in de avond of ‘s nachts terecht. De tijden van de dagbehandeling zijn verruimd en het is mogelijk om 2, 3 of 5 nachten te blijven slapen.

Lees meer


Online training Niet Rennen Maar Plannen helpt bij cognitieve klachten

Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen geconfronteerd met een ongeval of ziekte waardoor de hersenen beschadigd kunnen raken, zoals een beroerte, MS of hersentumor. Een groot deel van deze mensen houdt helaas blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren, waaronder cognitieve klachten. Voor deze mensen is het programma Niet Rennen Maar Plannen ontwikkeld. Dit succesvolle programma is er nu ook in een online versie.

Lees meer