Terug

Hersencentrum nieuws

Jan Willem Gorter benoemd tot hoogleraar Kinderrevalidatiegeneeskunde

Lees meer


Vici-beurs voor Jaco Zwanenburg

Deze week heeft Jaco Zwanenburg van het UMC Utrecht een Vici-beurs gekregen van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Jaco krijgt een Vici-beurs voor zijn onderzoek naar de hartslag als informatiebron over de gezondheid van onze hersenen. Met deze beurs van anderhalf miljoen euro kan hij in vijf jaar tijd innovatief onderzoek doen en zijn onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Lees meer


4 miljoen subsidie voor laseren hersentumoren

Radboudumc en UMC Utrecht zijn blij met de toekenning van bijna 4 miljoen euro voor hun onderzoek naar hersentumoren. Dit gaat om het gebruik van laserlicht om hersentumoren weg te branden, waarbij de ingreep voor de patiënt minimaal is. De subsidie komt via de regeling veelbelovende zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw.

Lees meer


Word wakker voor het belang van slaap in kinderrevalidatie

“Slaap moet gezien worden als een van de belangrijkste activiteiten binnen de 24-uur aan tijd die we per dag hebben. Het is bovendien net zo belangrijk als gezonde voeding en bewegen” stelt onderzoeker Olaf Verschuren van het Kenniscentrum Revalidatie Utrecht. Verschuren doet onderzoek naar de 24-uursactiviteiten van kinderen met Cerebrale Parese.

Lees meer


Patiënten ggz positief over digitale zorg in coronatijd

Een groot deel van de behandelde patiënten in de ggz in de regio Utrecht blijkt positieve ervaringen te hebben met digitale zorg, zoals met beeldbellen. Van deze mensen wil ruim de helft (ook) digitaal zorg blijven ontvangen na de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4200 patiënten van Altrecht, GGz Centraal en het UMC Utrecht. De onderzoekers pleiten ervoor dat zorgprofessionals de optie van digitale zorg blijven bespreken met de patiënt, ook als de situatie na corona weer terug naar normaal gaat.

Lees meer


International day of women and girls in science

Vandaag is het International Day of Women and Girls in Science. Nog altijd is het voor vrouwen niet altijd gemakkelijk om op dezelfde posities te komen, gelijk behandeld te worden en even serieus genomen te worden als mannen. Elly Hol is hoogleraar gliabiologie van hersenziekten. Zij heeft in haar carrière gemerkt dat er allerlei obstakels en vooroordelen zijn en ziet dat ook bij jongere onderzoekscollega’s gebeuren.

Lees meer


Tatjana Seute benoemd tot hoogleraar neuro-oncologie

Neuro-oncoloog Tatjana Seute is per 1 februari 2021 benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Samenwerking in de zorg voor en met patiënten met een neuro-oncologische aandoening. Al vanaf het begin van haar werkzaamheden als neuro-oncoloog in het UMC Utrecht in 2006, is multidisciplinaire zorg voor en met patiënten met een neuro-oncologische aandoening haar hoofdtaak. “Ik ben heel blij dat de inhoud van de leerstoel mag zijn zoals die bij mij en mijn team past.”

Lees meer


Twee nieuwe hoogleraren op het gebied van kankeronderzoek

Het Utrecht Science Park is per 1 februari 2021 twee nieuwe hoogleraren in het kankeronderzoek rijker. Neuro-oncoloog Tatjana Seute is benoemd op de leerstoel Samenwerking in de zorg voor en met patiënten met een neuro-oncologische aandoening. Leontien Kremer, kinderarts en hoofdonderzoeker in het Prinses Máxima Centrum, is benoemd op de leerstoel Late effecten in de kinderoncologie. Met deze twee benoemingen wordt de focus op het verder ontwikkelen van onderzoek, onderwijs en zorg op oncologisch gebied bekrachtigd.

Lees meer


Maatwerk opleiding Leefstijl in de GGZ van Start

Lees meer


25.000 euro voor onderzoek betere diagnostiek Moyamoya

Onderzoekers van de afdeling Neurochirurgie ontvingen recent 25.000 euro van het Brain Technology Institute. Met dit bedrag hopen ze het diagnostisch onderzoek te vereenvoudigen voor kinderen en ouders.

Lees meer