Terug

Hersencentrum nieuws

Op weg naar een rookvrije generatie

Rookbeleid_Psychiatrie

Lees meer


Vermoeibaarheid bij SMA: meetbaar maken, in kaart brengen én behandelen

Vermoeibaarheid, het onvermogen om activiteiten vol te houden, zoals schrijven, drinken uit een beker en wandelen, is een belangrijke klacht waar SMA-patiënten dagelijks mee geconfronteerd worden. Er is echter nog weinig bekend over hoe vaak vermoeibaarheid voorkomt, waardoor het wordt veroorzaakt en hoe het behandeld kan worden. De ontwikkeling van goede meetinstrumenten die gebruikt kunnen worden om vermoeibaarheid te onderzoeken en het effect van training en medicatie te bepalen is een belangrijke eerste stap. Dat zegt onderzoeker en kinderfysiotherapeut Bart Bartels van het SMA Expertisecentrum UMC Utrecht, die vandaag promoveert.

Lees meer


Aandacht nodig voor psychosociale ondersteuning bij revalidatiebehandeling

Patiënten met een dwarslaesie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) komen vaak voor zorg en behandeling naar een revalidatiecentrum. De behandeling is er met name op gericht om weer zo veel mogelijk zelfstandig te functioneren en te leren omgaan met de nieuwe situatie. Er is daarbij te weinig aandacht voor psychosociale ondersteuning van revalidanten en hun naasten. Dat blijkt uit onderzoek van Eline Scholten die vandaag promoveert.

Lees meer


COFIT-20: sporten via een videoverbinding tegen psychische klachten

De coronacrisis heeft veel impact, ook op psychiatrische patiënten. Deze week begint de COFIT-20 studie, waarin wordt onderzocht of het voor deze doelgroep haalbaar en leuk is om te sporten via een videoverbinding.

Lees meer


Verruiming intensief zorgaanbod voor kinderen met ontwikkelingsstoornis

Niet meer een keuze hoeven maken tussen dagbehandeling óf een opname. Kinderen met een ontwikkelingsstoornis tussen 6-12 jaar kunnen nu, afhankelijk van wat het beste bij hen past, voor een combinatie van behandeling overdag, in de avond of ‘s nachts terecht. De tijden van de dagbehandeling zijn verruimd en het is mogelijk om 2, 3 of 5 nachten te blijven slapen.

Lees meer


Online training Niet Rennen Maar Plannen helpt bij cognitieve klachten

Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen geconfronteerd met een ongeval of ziekte waardoor de hersenen beschadigd kunnen raken, zoals een beroerte, MS of hersentumor. Een groot deel van deze mensen houdt helaas blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren, waaronder cognitieve klachten. Voor deze mensen is het programma Niet Rennen Maar Plannen ontwikkeld. Dit succesvolle programma is er nu ook in een online versie.

Lees meer


Promotie op sneakers - Gijsje Snijders

Eigenlijk zou ze 20 maart 2020 promoveren in het mooie Utrechtse Academiegebouw. Maar door de coronamaatregelen liep alles anders. Uiteindelijk werd ze de eerste promovendus binnen het Hersencentrum die promoveerde tijdens een online ceremonie op 21 april. Vijf vragen aan dr. Gijsje Snijders.

Lees meer


Hoofdprijs voor Wim Otte

Lees meer


Impact herseninfarcten beter te voorspellen met kwetsbaarheidskaarten

Voor een goed revalidatietraject is duidelijkheid over de prognose heel belangrijk. Om de impact van een herseninfarct beter te kunnen voorspellen gaan internationale onderzoeksgroepen samenwerken aan een kwetsbaarheidskaart van het brein. Het consortium wordt gecoördineerd door professor Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht Hersencentrum.

Lees meer


Boerhaaveprijs uitgereikt aan Tim van Nesselrooij

Overhandiging Boerhaaveprijs 2018 aan Tim van Nesselrooij

Op woensdag 19 september werd de Boerhaaveprijs 2018 uitgereikt aan Tim van Nesselrooij, verpleegkundig specialist, psychiatrie.

Lees meer