Terug

Hersencentrum nieuws

COFIT-20: sporten via een videoverbinding tegen psychische klachten

De coronacrisis heeft veel impact, ook op psychiatrische patiënten. Deze week begint de COFIT-20 studie, waarin wordt onderzocht of het voor deze doelgroep haalbaar en leuk is om te sporten via een videoverbinding.

Lees meer…

Verruiming intensief zorgaanbod voor kinderen met ontwikkelingsstoornis

Niet meer een keuze hoeven maken tussen dagbehandeling óf een opname. Kinderen met een ontwikkelingsstoornis tussen 6-12 jaar kunnen nu, afhankelijk van wat het beste bij hen past, voor een combinatie van behandeling overdag, in de avond of ‘s nachts terecht. De tijden van de dagbehandeling zijn verruimd en het is mogelijk om 2, 3 of 5 nachten te blijven slapen.

Lees meer…

Online training Niet Rennen Maar Plannen helpt bij cognitieve klachten

Per jaar worden er meer dan 120.000 mensen geconfronteerd met een ongeval of ziekte waardoor de hersenen beschadigd kunnen raken, zoals een beroerte, MS of hersentumor. Een groot deel van deze mensen houdt helaas blijvend last van beperkingen en een veranderd functioneren, waaronder cognitieve klachten. Voor deze mensen is het programma Niet Rennen Maar Plannen ontwikkeld. Dit succesvolle programma is er nu ook in een online versie.

Lees meer…

Promotie op sneakers - Gijsje Snijders

Eigenlijk zou ze 20 maart 2020 promoveren in het mooie Utrechtse Academiegebouw. Maar door de coronamaatregelen liep alles anders. Uiteindelijk werd ze de eerste promovendus binnen het Hersencentrum die promoveerde tijdens een online ceremonie op 21 april. Vijf vragen aan dr. Gijsje Snijders.

Lees meer…

Hoofdprijs voor Wim Otte

Lees meer…

Impact herseninfarcten beter te voorspellen met kwetsbaarheidskaarten

Voor een goed revalidatietraject is duidelijkheid over de prognose heel belangrijk. Om de impact van een herseninfarct beter te kunnen voorspellen gaan internationale onderzoeksgroepen samenwerken aan een kwetsbaarheidskaart van het brein. Het consortium wordt gecoördineerd door professor Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht Hersencentrum.

Lees meer…

Narratief onderzoek signaleert emotioneel conflict bij brussen

Wat is de invloed van een kind met een psychische aandoening op de andere kinderen in het gezin? Welke ondersteuning hebben broertjes en zusjes nodig?

Lees meer…

Drie vragen aan Glenn

Zo, na Taschaa’s blogs over roze huisjes, konijntjes en jongleren op een eenwieler is het nu eens mijn beurt om te schrijven over wat het betekent als je partner psychosegevoelig is. Heel eerlijk gezegd, ik vind het best spannend!

Lees meer…

Oratie Floortje Scheepers – Blended psychiatrie

Dertig jaar onderzoek naar oorzaken van psychiatrische ziekten heeft nog te weinig opgeleverd. Als het aan hoogleraar Psychiatrie Floortje Scheepers ligt gaan we het binnen de GGZ anders doen. Vandaag pleit zij tijdens haar oratie voor ‘blended psychiatrie’ : het combineren van patiëntenervaringen, kennis van professionele hulpverleners en kennis uit harde data.

Lees meer…

Pippi Langkous als bondgenoot

Half juli wordt onze zoon opgenomen op de gesloten afdeling. Het is niet voor het eerst, maar het blijft net zo verdrietig als de eerdere keren. De impact is dit keer groter: met de opname komt er een einde aan de woonplek waar hij net drie maanden woonde en voorzichtig begon te wennen.

Lees meer…