Terug

COFIT-20: sporten via een videoverbinding tegen psychische klachten

De coronacrisis heeft veel impact, ook op psychiatrische patiënten. Deze week begint de COFIT-20 studie, waarin wordt onderzocht of het voor deze doelgroep haalbaar en leuk is om te sporten via een videoverbinding. 

Veel psychiatrische zorg is afgeschaald en sportscholen zijn gesloten. Een vermindering van sociale contacten en gebrek aan structuur in de dag kunnen er voor zorgen dat psychische klachten verergeren. Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid hebben een hoger risico op somatische aandoeningen. Door de coronacrisis kunnen leefstijlgewoonten verslechteren. Sporten is dan extra belangrijk. 

Lisanne Koomen is als onderzoeker verbonden aan deze pilot-studie: “Sporten kan psychische klachten verminderen en op deze manier mogelijk bijdragen aan het voorkomen van terugval tijdens de coronacrisis. Deze pilotstudie doen wij in samenwerking met Lister en met lokale sportondernemers Studio Patricia en SPAT verandert. Op deze manier willen we ook een brug slaan tussen de ‘gewone’ sportscholen en onze doelgroep.”

De groep deelnemers aan het onderzoek bestaat uit 40 mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. 20 mensen doen mee in de sportgroep, 20 in de controlegroep. De sportgroep doet 12 weken lang 2 keer per week mee aan fitness of pilates via een videoverbinding. Ze krijgen van een sportcoach live feedback. In de week van 8 juni gaat de studie van start.