Terug

Op weg naar een rookvrije generatie

Rookbeleid_Psychiatrie

Het UMC Utrecht heeft een actieve bijdrage aan gezondheid en een gezonde levensstijl van haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Roken en gezondheid gaan niet samen. Daarom is het UMC Utrecht en omliggende terreinen rookvrij. De afdeling Psychiatrie volgt dit beleid en zal vanaf  1 november 2020 een rookvrije afdeling zijn. Medewerkers mogen tijdens diensttijd nergens roken of meeroken.

Stoppen-met-roken biedt veel voordelen. Psychische klachten, zoals angst somberheid, stress en onrust, nemen af en het denkvermogen verbetert. In het algemeen verbeteren de conditie en de functie van hart/longen. De kans op (chronische) ziekten, kanker, voortijdige veroudering of overlijden neemt af. Voor mensen met psychiatrische aandoeningen is een gezonde levensstijl dus extra belangrijk.

Patiënten die roken zullen wij begeleiden om daarmee te pauzeren tijdens het verblijf op de afdeling met advies, nicotine vervangende middelen (pleisters en zuigtabletten) of medicatie. Zie de infographic voor meer informatie.