Terug

Vanuit het hart
Vanuit het hart

Hart- en vaatziekten zijn al jaren één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Dagelijks sterven hierdoor 57 vrouwen in Nederland. Dit aantal stijgt en daarom is onderzoek bij vrouwen noodzakelijk. De signalen dat er iets aan de hand is met het hart, zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen en worden vaak niet op tijd herkend. Een andere oorzaak is dat de behandeling van hart- en vaatziekten vaak is getest bij mannen. Deze behandeling lijkt minder effectief bij vrouwen. Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een oplossing: zij doen onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen.

> Hart- en vaatcentrum

Patiëntervaringen

In Nederland leven zo’n 1,4 miljoen mensen met hart- of vaatziekten. Naar schatting zijn dat 670.000 vrouwen. Lees de verhalen van Annette, Kiki en Claire.

Lees meer

Verhalen onderzoekers

Binnen cardiologie zijn vrouwen in het onderzoek ondervertegenwoordigd geweest. Wat betreft kennis naar het vrouwenhart is er een inhaalslag nodig. Lees hier enkele verhalen.

Lees meer

Annette heeft de erfelijke spierziekte PLN

In het nieuws

Bekijk het overzicht van nieuwsitems over de campagne van het vrouwenhart.

Lees meer

Vanuit het hart

In het UMC Utrecht zijn we niet alleen gespecialiseerd in hart- en vaatziekten bij volwassenen, maar ook in hartaandoeningen bij kinderen.

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), onderdeel van het UMC Utrecht, zijn we gespecialiseerd in het opereren en behandelen van kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Gemiddeld worden driehonderd kinderen per jaar geopereerd. Per individuele patiënt wordt gekeken welke behandeling bij hem of haar past. Door middel van onderzoek leren we steeds meer over aangeboren hartafwijkingen en komen we tot steeds betere zorg. Zorg die niet alleen de kinderen nu helpen, maar ook in de toekomst. Alles wat wij doen, is erop gericht om mensen gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziekte te voorkomen.

Onderzoek naar hartfalen bij vrouwen

Voor het onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen is geld nodig. Vrienden UMC Utrecht werft geld om dit onderzoek mogelijk te maken. Helpt u mee? Steun ons onderzoek naar hartfalen bij vrouwen!