Terug

Hoe kunt u minder kalium eten?

Patiëntfolder

Het kaliumgehalte in uw bloed is te hoog. Hier vindt u informatie over kalium en het kaliumbeperkte dieet.

Wanneer het kalium in uw bloed te hoog blijft kan de arts eventueel kalium verlagende medicijnen geven. Deze medicijnen zorgen ervoor dat er minder kalium in uw lichaam opgenomen wordt. 

Wat is kalium? uitklapper, klik om te openen

Kalium is een mineraal dat nodig is bij belangrijke lichaamsfuncties. Het zorgt onder meer voor het doorgeven van zenuwprikkels, voor het werken van de spieren en het reguleren van de bloeddruk. 

Waarom is het belangrijk dat het kalium in het bloed niet te hoog wordt?

Bij een goede nierfunctie ouden de nieren het kaliumgehalte in het lichaam op peil. Doordat uw nieren minder goed werken, is het kaliumgehalte in uw bloed te hoog. Het streven is 3,9-5,0 mmol/l kalium in het bloed. Teveel kalium in het bloed kan spierkrampen en hartklachten (ritmestoornissen) veroorzaken.

Waar zit kalium in? uitklapper, klik om te openen

Kalium komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. Veel kalium zit in vruchten- en groentesappen, fruit, smoothies, aardappel, groente en koffie.

Aan dieetzout en zoutarme producten is (in plaats van zout) kalium toegevoegd. U ziet dit aan woorden als: kaliumchloride (KCl), mineraalzout. Ook in zout arme smaakmakers, zoals zoutarme aroma, zoutarme ketjap en zoutarme bouillonpoeder zit veel kalium.

De opname van de hoeveelheid kalium in het maag-darmkanaal varieert per voedingsmiddel. Kalium uit vloeibare producten en uit ‘additieven’ (E-nummers) worden beter opgenomen.

Fabrikanten voegen additieven (E-nummers) toe aan voedingsmiddelen om de eigenschappen te verbeteren (bijvoorbeeld kleur- en smaakstoffen). In deze additieven zit ook kalium. Kalium uit additieven wordt bijna volledig opgenomen in het lichaam. Onderstaande E-nummers bevatten kalium.

E-nummer/kaliumadditieven 


E249, E252, E326, E337, E340, E622, E628, E632, E402 vleeswaren, hummus
E202, E212, E252, E 261, E283, E326, E337 kaasproducten, azijnproducten
E283, E326, E336, E357, E402,  E470a, E501, E522, E525, E577, E628gebak en bakproducten
E326, E332, E340, E351, E470aijs
E326, E332, E402, E470asnoep
E202, E228  gedroogd fruit
E212, E228, E357vruchtensap
 E622, E628,E 632chips
E555poedersuiker
E501, E508, E508sauzen, zuivelproducten, sauzen, soepen
E202, E212, E332, E340frisdrank
E212, E261, E228, E249, E252, E326fruit- en visconserven
E224, E228, E332, E501, E536wijn
E261kant-en-klare maaltijden

Hoe kunt u de kalium inname verminderen? uitklapper, klik om te openen

  • Voedingsmiddelen met kalium houdende additieven kunt u beter zo weinig mogelijk nemen.
  • Neem thee in plaats van koffie; ook cafeïnevrije koffie bevat net zoveel kalium als gewone koffie.
  • Neem aanmaak limonade in plaats van frisdrank.
  • Neem elke dag 2 stuks fruit en 250 gram groente, tenzij de diëtist of arts iets anders zegt.
  • Kalium uit vloeibare producten wordt beter opgenomen, neem fruit en groente en geen  vruchten- en groentesap.  
  • Neem geen chocolade en gedroogd fruit.
  • Gebruik geen dieetzout en zoutarme producten.

Waar moet u aan denken bij het bereiden van de warme maaltijd?

  • Kalium is oplosbaar in water. Bij het koken van groenten en aardappelen in ruim water gaat ongeveer 1/3 deel van het kalium verloren.
  • Gebruik het kookvocht van groenten niet voor het maken van een sausje, hierin zit veel kalium.
  • Bij koken in de magnetron, snelkookpan of stoompan gaat er minder kalium verloren. Het is beter om aardappelen en groenten in een gewone pan met water te koken. Beperk het gebruik van de magnetron en andere snelle kookmethodes.
  • Bij (roer)bakken of smoren van groenten in boter of olie blijft kalium behouden. Eet er rijst of pasta bij, want die bevatten minder kalium dan aardappelen.
  • Een portie frites bevat bijna 2 keer zoveel kalium als dezelfde portie gekookte aardappelen omdat er geen kaliumverlies optreedt in olie.
  • Stamppot is een kaliumrijke maaltijd omdat u in verhouding meer aardappelen eet dan wanneer u aardappelen en groenten apart eet. Eet niet te vaak stamppot.

Waar vindt u meer informatie? uitklapper, klik om te openen

www.nieren.nl
Het platform voor nierpatiënten en hun naasten.

Contact uitklapper, klik om te openen

Polikliniek Diëtetiek

088 75 566 09

dietetiek@umcutrecht.nl

Het secretariaat diëtetiek is op maandag t/m vrijdag van 8.00 - 12.15 uur en van 13.00 - 16.30 uur bereikbaar. Buiten de genoemde tijden kunt u een bericht inspreken op het antwoordapparaat of een mail sturen. Als u niet op de afgesproken tijd kunt komen, geef dit dan zo vroeg mogelijk aan ons door. Het secretariaat maakt dan een nieuwe afspraak met u. Het e-mailadres kan alleen gebruikt worden voor algemene vragen. In de e-mail mogen geen persoonlijke of medische gegevens staan, omdat e-mailen niet volledig privacy-veilig is.
Overige contactgegevens

Als patiënt van het UMC Utrecht hebt u toegang tot het patiëntportaal Mijn UMC Utrecht. U kunt via Mijn UMC Utrecht een bericht sturen naar uw diëtist. U krijgt dan binnen drie tot vijf werkdagen antwoord. U kunt inloggen in het Patiëntportaal Mijn UMC Utrecht met uw DigiD met sms-functie.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?
Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet