Terug

Wat kost dat?
Wat kost dat?

Goedkope vs. dure medicijnen

Een doosje paracetamol krijg je voor minder dan een euro, terwijl biologische medicijnen tegen reuma duizenden euro’s kost. Hoe zit dat?

Chemisch

Gewone medicijnen zoals aspirine zijn kleine chemische stofjes. Die zijn makkelijk te maken uit simpele bouwstoffen in grote fabrieken. Natuurlijk is het bedenken van een medicijn ingewikkeld, net als het testen ervan. Maar de grootschalige productie is in verhouding goedkoop. Deze medicijnen zitten meestal in tabletten of capsules.

Biologisch

Biologische medicijnen zijn meestal eiwitten met een ingewikkelde driedimensionale structuur. Ze kunnen niet gemaakt worden in een fabriek, maar alleen door genetisch aangepaste levende organismen zoals bacteriën, schimmels of cellen van planten of dieren. Het experimentele medicijn tegen ebola wordt bijvoorbeeld gemaakt door
tabaksplanten. Het maken van ‘levende farmaceutische fabriekjes’ is ingewikkeld, net als het opzuiveren van het medicijn. Biologische medicijnen zitten meestal in een infuus. Voor verschillende vormen van kanker, maar ook voor reuma, multiple sclerose en de ziekte van Crohn bestaan biologische medicijnen.

Hoe zit dat bij reuma?

Methotrexaat

Methotrexaat is een chemisch medicijn dat het afweersysteem onderdrukt en zo de ontsteking(en) remt. De aandoening komt tot rust. Gewrichten worden minder pijnlijk, stijf en gezwollen. Er ontstaat minder gewrichtsschade.

In 2013 kregen ruim 64.000 patiënten methotrexaat voor 62 euro per persoon. Het kostte daarmee in totaal bijna 4 miljoen euro.

Etanercept

Dit is een biologische TNF-alfa-remmer. TNF-alfa is een eiwit dat overactief is als je een auto-immuunziekte hebt. Daardoor valt het afweersysteem lichaamseigen cellen aan. TNF-alfaremmers remmen dit eiwit.

In 2011 kregen 13.500 patiënten etanercept voor 11.000 euro per persoon. In totaal kostte dat de gezondheidszorg zo'n 150 miljoen euro.