Terug

Zelfmanagementtraining
Zelfmanagementtraining

Als je eenmaal reuma hebt, kun je met de juiste medicatie de pijn en de gewrichtsschade zoveel mogelijk tegengaan. Desondanks kampen veel patiënten met de dagelijkse gevolgen van deze aandoening, zoals pijnlijke gewrichten en moeheid. Wat kun je zelf doen?

Zelfmanagement is heel belangrijk voor mensen met een chronische ziekte, stelt verpleegkundig onderzoeker Judy Ammerlaan. “Grip krijgen daar waar dat kan, is belangrijk.” Samen met patiënten en het Reumafonds ontwikkelde het UMC Utrecht daarom een groepstraining voor jongeren met reuma. Er is ook een online variant. “Deze trainingen lopen enkele jaren en jongeren zeggen daar veel aan te hebben,” verklaart Ammerlaan.

Eigen ervaring

Voor volwassenen was er al een groepstraining, maar ook zij bleken behoefte te hebben aan een online training. Het UMC Utrecht heeft daarom ook een online variant voor volwassenen gemaakt. Deze kunnen patiënten thuis achter de computer in hun eigen tempo volgen. Ammerlaan: “Op dit moment zijn we hem aan het bouwen en testen. Waarschijnlijk is hij begin volgend jaar beschikbaar.” Toegevoegde waarde van alle trainingen is dat ze bedacht zijn en begeleid worden door mensen die zelf ook reuma hebben. “Zij kunnen veel beter herkennen waar een patiënt mee zit en weten uit eigen ervaring wat zou kunnen helpen.”

Kijk voor meer informatie op de website reuma uitgedaagd.

Afbeelding van de website Reuma uitgedaagd