Terug

Elektromyografisch onderzoek (EMG)

Bij een elektromyografie of EMG meten wij de elektrische activiteit van uw spieren. Daarnaast meten wij ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt. 

Mijn patiënt doorverwijzen

Wat gebeurt er bij een EMG onderzoek in het UMC Utrecht

Wat is Elektromyografisch onderzoek (EMG)

Het doel van het EMG-onderzoek is de werking onderzoeken van de zenuwen en spieren in uw armen of benen, of van de prikkeloverdracht van zenuw op spier.

Voorbereiding

Voordat u aan het onderzoek kunt deelnemen, moet u aan een paar zaken denken:

  • Draag bij het onderzoek geen knellende kleding (bijvoorbeeld een korset).
  • Smeer de huid niet in met crème.
  • Zorg dat uw handen en voeten warm zijn.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

1. Onderzoek van de zenuwen

De arts vraagt u plaats te nemen op de onderzoeksbank. Op de huid van uw armen of benen plaatst de arts een aantal elektroden (meestal metalen dopjes). Deze elektroden zijn verbonden met het EMG-apparaat. Via andere huidelektroden wordt vervolgens de zenuw met schokjes geprikkeld; u voelt dan steeds een stootje. Op de monitor van het EMG-apparaat kunnen we zien hoe uw zenuwbanen reageren op deze schokjes. Na afloop van dit gedeelte van het onderzoek verwijderen we de elektroden.

2. Onderzoek van spieren

De arts prikt een dun naaldje in een spier. Dit naaldje is via een draad verbonden met het EMG-apparaat. De arts beweegt de naald in uw spieren. Dit kan pijnlijk zijn. De activiteit van uw spieren wordt op de monitor van het EMG-apparaat geregistreerd. U kunt deze activiteit zelf horen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier. Soms is een uitgebreider onderzoek nodig, dit duurt dan ongeveer twee uur. Meestal worden uw armen en benen dan gedurende een half uur opgewarmd in bakken met water van ongeveer 37 graden. Sommige metingen zijn namelijk afhankelijk van de lichaamstemperatuur. In dat geval wordt u hier vooraf over geïnformeerd.

Na het onderzoek

De uitslag

De uitslag is zeven tot tien werkdagen na het onderzoek bekend bij uw behandelend arts.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 28-11-2019

Toegangstijd polikliniek Algemene neurologie: 4 weken

Belangrijk:

Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Neem dan contact op met de polikliniek neuromusculaire ziekten.