Terug

Neusendoscopie

Neusendoscopie

Tijdens een neusendoscopie (een kijkonderzoek in de neus) bekijkt de KNO-arts de binnenkant van uw neus en de ruimte achter de neus (neus-keelholte) met een starre kijkbuis.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek kunnen we de structuren dieper in de neus en in de neus-keelholte goed onderzoeken. In de neus kijken we met name naar:

 • het neustussenschot
 • de neusschelpen
 • het uiterlijk van het slijmvlies
 • opsporen van een bloedingsplek bij een neusbloeding
 • de afvoergangen van de neusbijholten
 • eventuele afwijkingen van de inwendige neus zoals neuspoliepen, pus of abnormale verdikkingen

In de neus-keelholte kijken we naar:

 • de neusamandel
 • de uitgangen van de beide buizen van Eustachius
 • eventuele afwijkingen zoals gezwellen
   

De verdoving

Van binnen is de neus soms te nauw en gevoelig, daarom laten we het neusslijmvlies eerst slinken en krijgt u een verdoving. De KNO-arts kiest bij de verdoving voor watjes of voor een spray. Beide bevatten een vloeistof waardoor het slijmvlies slinkt (xylometazoline) en een verdovende vloeistof (lidocaïne, tetracaïne). Het inbrengen van de watjes door de KNO-arts doet geen pijn, maar kan een kriebelig, vreemd gevoel geven en een vieze smaak.

 • Voorbereiding

  U hoeft zich voor dit onderzoek niet speciaal voor te bereiden.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek over een onderzoek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

 • Tijdens het onderzoek

  De verdoving

  Eerst krijgt u een verdoving. Al het slijmvlies dat met de vloeistof of spray in aanraking komt, raakt verdoofd. Soms loopt de verdovingsvloeistof via uw neus in uw keel, waardoor ook uw keel enigszins verdoofd wordt. Dit geeft een dik gevoel in uw keel, maar kan geen kwaad. U kunt normaal slikken en ademen. Uw keel voelt dik, maar is in werkelijkheid niet gezwollen. Vaak zijn ook uw boventanden en het gehemelte een tijdje gevoelloos. Het aanbrengen van de verdoving neemt een paar seconden in beslag.

  Hierna neemt u weer plaats in de wachtkamer, zodat de verdoving kan inwerken. Als u via watjes een verdoving hebt gekregen is ademhalen door uw neus soms even niet meer mogelijk. U kunt dan tijdelijk alleen via uw mond ademhalen. Na tien tot twintig minuten wordt u weer in de spreekkamer geroepen. De KNO-arts haalt de watjes uit uw (verdoofde) neus. Hierna begint het onderzoek.

  Het onderzoek

  De kno-arts brengt het starre buisje maximaal tien centimeter (de diepte van uw neus) in uw neus. U voelt het wel, maar het doet zelden pijn.

  Het is belangrijk dat u uw hoofd tijdens het onderzoek recht en zo stil mogelijk houdt. Het is in het UMC Utrecht vaak mogelijk (door middel van een videocamera) om op een monitor het onderzoek te volgen. De KNO-arts bespreekt het resultaat van het onderzoek direct met u.


  Duur van het onderzoek

  Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

 • Na het onderzoek

  U kunt op eigen gelegenheid naar huis. De verdoving is na maximaal twee uur uitgewerkt. Gedurende deze tijd kunt u beter niets drinken of eten vanwege het risico op verslikken. Na het uitwerken van de verdoving zult u geen klachten hebben.

  Er zijn geen risico’s van de verdoving te verwachten. Na het kijkonderzoek kunt u een neusbloeding krijgen. Een neustampon kan dan noodzakelijk zijn om de bloeding te stoppen.
   

Wachttijden en toegangstijden

Laatst bijgewerkt: 13-2-2019
Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 6 weken
Uitleg wachttijden
Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Contact en vragen

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?  Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde