Terug

Stroboscopie

Een stroboscopie is een onderzoek naar de trilling van uw stembanden met een stroboscoop. Dit apparaat maakt lichtflitsen waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt. Het onderzoek kan met een flexibele stroboscoop via uw neus plaatsvinden of met een starre stroboscoop via uw mond.

Bij sommige patienten wordt de stroboscopie uitgevoerd  tijdens het speciale stemspreekuur waarbij ook de logopediste aanwezig is en er opnamen gemaakt kunnen worden die we later later terug kunnen kijken. 

Voorbereiding

Voor een stroboscopisch onderzoek hoeft u zich niet voor te bereiden. U mag gewoon eten en drinken voorafgaand aan het onderzoek. Als uw keel voorafgaand  aan het onderzoek wordt verdoofd door de kno-arts, mag u na het onderzoek dertig minuten niet eten en drinken.

Tips voor het gesprek over een onderzoek

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

Lees meer

Tijdens het onderzoek

Stroboscopisch onderzoek vindt plaats op de polikliniek kno. Het wordt uitgevoerd door een kno-arts of een kno- arts in opleiding. Er zijn twee mogelijkheden:

  • De arts brengt  een starre scoop met een camera via uw mond tot achter in uw keel.
  • De arts brengt een met een flexibele scoop met camera via uw neus naar uw keel.

Zo kunnen de stembanden in beeld gebracht worden. Meestal wordt u vooraf verdoofd met een verdovingsspray in uw mond. Dit voorkomt een deel van de wurgreflex die soms optreedt tijdens dit onderzoek. Na deze verdovingsspray mag u dertig minuten niet eten of drinken.  De beelden worden opgenomen en de kno- arts bespreekt deze later met u zodat u zelf kunt zien hoe u uw stembanden gebruikt.

Na het onderzoek

De kno-arts bespreekt met u de beelden die gemaakt zijn tijdens het onderzoek. U kunt op de beelden zien hoe u uw stembanden gebruikt. Meestal kan de kno-arts u direct vertellen wat er met uw stembanden aan de hand is en bespreekt hij met u welke vervolgonderzoeken nodig zijn.

Wachttijden

Laatst bijgewerkt: 12-12-2019

Toegangstijd polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde: 35 dagen

Belangrijk Dit is de gemiddelde wachttijd. De wachttijd kan per patiënt verschillen. Het is afhankelijk van de reden voor verwijzing.

Hebt u vragen?

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?  Neem dan contact op met de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde.

Verpleegafdeling

Specialisme