Terug

De TWIN-studie: onderzoek met tweelingen naar chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD)

In de TWIN-studie onderzoeken wij welke effecten omgevingsfactoren, voeding, veranderingen in het afweersysteem, de darmflora, de functie van het darmslijmvlies, metabolieten en genetische factoren hebben op (het ontstaan van) chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD), namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Onderzoek bij tweelingen naar de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Wat is het doel van het onderzoek?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van IBD, zoals het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken.

Het doel van deze studie is om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze chronische ontstekingsziekten van de darm. Hiermee hopen we op de lange termijn de ziekte eerder op te kunnen sporen en te behandelen. Meer inzicht in het ontstaan van IBD zou zelfs op lange termijn kunnen zorgen voor aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen, alhoewel dat natuurlijk nog ver weg is.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

Voor dit onderzoek zoeken we drie groepen tweelingen in Nederland, namelijk:

  • Tweelingen ouder dan 16 jaar, waarbij één van beiden de diagnose IBD heeft.
  • Tweelingen ouder dan 16 jaar, die beiden de diagnose IBD hebben.
  • Tweelingen ouder dan 16 jaar, die beiden niet de diagnose IBD hebben.

Zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen kunnen meedoen aan het onderzoek.

Wat houdt deelnemen aan het onderzoek in?

Als u deelneemt aan het onderzoek, betekent dit voor u het volgende:

  • U vult vragenlijsten (online of op papier) in over uw ziektegeschiedenis, (mogelijke) symptomen van IBD, medicijngebruik, mogelijke risicofactoren voor IBD, familiegeschiedenis, voeding en kwaliteit van leven.
  • Wij nemen bloed bij u af en verzamelen uw urine en ontlasting.
  • Wij nemen een keeluitstrijk bij u af.
  • Met een kijkonderzoek (waarvoor u geen darmvoorbereiding hoeft te ondergaan) nemen wij hapjes weefsel (biopten) uit het laatste stukje dikke darm, namelijk de endeldarm.
  • Wij vragen u of we ook materialen van u mogen verzamelen als u een dikke darm onderzoek (coloscopie) ondergaat voor uw gebruikelijke zorg. Hierbij moet u denken aan biopten uit het laatste stuk dunne darm en de gehele dikke darm.

Wij vragen u gedurende twee jaar halfjaarlijks terug te komen.

Wilt u deelnemen?

Bent u geïnteresseerd om mee te doen aan dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met drs. E.C. Brand (arts-onderzoeker) door een e-mail te sturen naar e.c.brand-4@umcutrecht.nl of te bellen naar 088 75 596 82.

Tweelingen met IBD in Nederland kunnen door hun eigen arts over dit onderzoek benaderd worden. Ook benaderen we tweelingen met en zonder IBD via het Nederlands Tweelingen Register (Vrije Universiteit Amsterdam, prof. dr. D.I. Boomsma).

Wie zijn de onderzoekers?

Het onderzoeksteam bestaat uit:

Hoofdonderzoekers:

Dr. B. Oldenburg - maag-, darm-, leverarts

Dr. F. van Wijk - associate professor Immunologie

Coördinerend onderzoeker:

Drs. E.C. Brand - arts-onderzoeker

In de media

Contact

Als u vragen hebt over dit onderzoek of andere onderzoeken binnen onze afdeling maag-, darm- en leverziekten, dan kunt u telefonisch contact opnemen met drs. E.C. Brand (arts-onderzoeker) of een e-mail sturen naar e.c.brand-4@umcutrecht.nl.