Terug

P-TRD-studie (De veiligheid en werkzaamheid van psilocybine bij patiënten met therapieresistente depressie)

P-TRD-studie
(De veiligheid en werkzaamheid van psilocybine bij patiënten met therapieresistente depressie)

Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten en daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Men spreekt van een therapieresistente depressie wanneer eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen.

uitklapper, klik om te openen

Informatieve film over de P-TRD studie:

Drugs als medicijn

Afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psychedelica zijn middelen die je bewustzijn en waarneming tijdelijk veranderen, waardoor je dingen tijdelijk anders kunt zien, voelen of horen. Voordat we weten of psychedelica werkzaam zijn bij mensen met een depressie is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar de werkzaamheid van psychedelica.

Het psychedelicum psilocybine is de werkzame stof in sommige paddenstoelen en truffels. In deze nieuwe studie onderzoeken wij de effectiviteit, veiligheid en de optimale dosering bij mensen met een depressie, bij wie in de huidige depressieve periode minimaal twee antidepressiva niet of weinig hebben gewerkt.

Worstelt u met een depressieve stoornis en bent u geïnteresseerd in deelname aan deze nieuwe studie? Lees dan gauw verder. De studie vindt plaats op verschillende locaties in Europa, waaronder het UMC Groningen en het UMC Utrecht.

N.B. Psilocybine is de werkzame stof in truffels en sommige paddenstoelen. We raden patiënten ten zeerste af om in de thuissituatie psilocybine als therapeutisch middel te gebruiken.

Wie kan er deelnemen aan de studie? uitklapper, klik om te openen

Dit onderzoek wordt gedaan bij mensen vanaf 18 jaar, die een hardnekkige, therapieresistente depressieve stoornis hebben. Deelname aan het onderzoek is mogelijk wanneer:

 • U voor de huidige depressieve periode minstens twee verschillende medicijnen voor depressie (antidepressiva) geprobeerd heeft, waarbij er weinig of geen effect was.
 • Bij u geen sprake is geweest van een psychiatrische stoornis die gepaard gaat met psychose, zoals schizofrenie of bipolaire stoornis.
 • Er in het afgelopen jaar geen sprake is geweest van verslavingsproblematiek.
 • U geen ernstige medische aandoening heeft.
 • U niet zwanger bent en/of borstvoeding geeft.

Er zijn nog een aantal situaties waarin u niet deel kunt nemen. Een onderzoeker van de studie kan u hier meer over vertellen.

Hoe ziet deelname eruit? uitklapper, klik om te openen

Deelnemers krijgen een intake bij een psychiater en een psychiater in opleiding. Dan volgt een screening middels vragenlijsten, bloedafname, urinecontrole (op drugs en zwangerschap) en een hartfilmpje.

De dosis psilocybine die u krijgt is 25 mg, 10 mg of 1 mg. Deelnemers worden door loting over deze drie groepen verdeeld. Deelnemers krijgen eenmalig psilocybine toegediend onder begeleiding van speciaal getrainde professionals tijdens een studiebezoek in het ziekenhuis. Tijdens de sessie luistert de deelnemer naar muziek en wordt aangemoedigd om het effect van de psilocybine te ervaren. Deze eenmalige sessie duurt 6 tot 8 uur.

Voorafgaand aan de psilocybinesessie bouwt de deelnemer zijn of haar medicijnen tegen depressie (antidepressiva) volledig af. Dit gebeurt in overleg en onder begeleiding van een arts. Dit is nodig omdat antidepressiva mogelijk een wisselwerking met psilocybine kunnen hebben. Na afloop van de psilocybinesessie volgen een aantal afspraken met de begeleider om over de psilocybine-ervaring te praten.

Tot minimaal 3 weken na de psilocybinesessie gebruikt de deelnemer geen medicijnen tegen depressie (voor zover mogelijk). Zo kunnen wij het volledige effect van psilocybine meten. Na deze periode kan de deelnemer, zo nodig, het antidepressivum weer opbouwen.

Alle metingen van de studie vinden binnen circa 18 weken plaats. Afhankelijk van de duur van afbouw van antidepressiva moet de deelnemer in totaal gemiddeld 10 keer naar het ziekenhuis komen.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Wie zijn de onderzoekers?

 • Metten Somers (psychiater en hoofdonderzoeker)
 • Paula Ywema (onderzoekscoördinator)
 • Lucy Visser (verpleegkundig specialist en therapeut)
 • Aumer van Reemst (verpleegkundige en therapeut)
 • Astrid Hoppe (klinisch psycholoog en co-therapeut)
 • Renske Blom (psychiater in opleiding en co-therapeut)
 • Hannah Haumann (psychiater in opleiding)

Sponsor

De studie wordt gefinancierd door Compass Pathways.

Compass Pathways

Contact

Lees meer uitklapper, klik om te openen

Naar overzicht lopend onderzoek

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 15 september 2020.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.