Terug

Zwangerschap bij diabetes

Vrouwen met suikerziekte (diabetes) kunnen gewoon zwanger worden en gezonde kinderen krijgen. Wel zijn er in dit geval meer risico’s voor moeder en kind.

Een zwangerschap met diabetes is wat minder zorgeloos dan zonder diabetes. U moet op meer dingen letten en er zijn grotere risico’s. Daarom is het belangrijk dat u en uw kind tijdens de hele zwangerschap en de bevalling goed worden begeleid.

Het is erg belangrijk dat u al op uw bloedsuiker let voordat u zwanger wilt worden. Liefst al een halfjaar van tevoren. Overleg hierover met uw behandelaar.

De reden hiervoor is dat al direct na de bevruchting belangrijke organen van het embryo worden aangelegd. Dit is in een periode waarin u misschien zelf nog niet weet dat u zwanger bent. Te hoge bloedsuikerspiegels kunnen in dit vroege stadium erg schadelijk zijn voor u en uw baby.

Zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes ontwikkelt u tijdens de zwangerschap suikerziekte (diabetes). U bent er dan nog niet bekend mee. Dit is dus anders dan als u zwanger wordt terwijl u al diabetes hebt. 

> Zwangerschapsdiabetes

onderzoek

Tijdens de zwangerschap doen we verschillende controles:

  • Uw ogen worden vaker gecontroleerd door de oogarts.
  • Wij controleren het HbA1c-gehalte in uw bloed vaker. Dit is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken.
  • Als u diabetes type 1 hebt, onderzoeken we of uw schildklier goed werkt. Hiervoor doen we bloedonderzoek.

Zwangere vrouwen met diabetes komen onder controle van de gynaecoloog. De gynaecoloog let extra goed op de groei van uw baby. Ook krijgt u tussen de achttiende en twintigste week van de zwangerschap een uitgebreide echo waarmee we afwijkingen kunnen opsporen die vaker voorkomen bij kinderen van moeders met diabetes.
 

behandeling

Vrouwen met diabetes type 1 gebruiken altijd insuline. De meeste vrouwen met diabetes type 2 beginnen al voor de zwangerschap met insuline. Tijdens de zwangerschap hebt u niet altijd evenveel insuline nodig. U gebruikt waarschijnlijk in de eerste drie maanden minder insuline. Later in de zwangerschap moet u dan meer insuline gebruiken omdat uw lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Het is normaal dat u aan het eind van de zwangerschap twee tot drie keer zoveel insuline gebruikt als voor de zwangerschap. Omdat uw behoefte aan insuline tijdens de zwangerschap verandert, moet u vaker dan anders uw bloedglucosewaarden meten, zowel voor als na de maaltijden.

Hulpmiddelen

Omdat uw glucosewaarden erg kunnen schommelen tijdens de zwangerschap, kan het handig zijn om een continue glucosemeter of realtime glucosemeter te gebruiken. U kunt insuline op verschillende manieren toedienen: met een insulinepen of met een insulinepomp.
 

Complicaties

 

Diabetes in de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee, voor u en voor uw baby. Als uw bloedglucosewaarden te hoog zijn, is de kans groter dat uw baby zwaar is bij de geboorte. De bevalling kan dan moeilijker zijn. Daarom krijgen vrouwen met diabetes vaker een inleiding of keizersnede. Als uw baby zwaar is bij de geboorte, heeft hij op latere leeftijd meer kans op overgewicht en diabetes type 2.

Andere mogelijke complicaties zijn dat:

  • Uw baby te vroeg geboren wordt.
  • Uw baby na de geboorte te lage bloedglucosewaarden krijgt.
  • Uw baby tijdens de zwangerschap overlijdt. Dit is vooral zo in de laatste weken van de zwangerschap.
  • U een te hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging krijgt, vooral als u diabetes type 1 hebt. Als u vaatproblemen hebt, is de kans hierop ook groter.
  • U oogproblemen krijgt (retinopathie), vooral als u hier voor de zwangerschap ook al last van had. Deze zijn goed te behandelen als het tijdig wordt ontdekt.

Vooruitzichten

Diabetes is een chronische ziekte. Het is niet te genezen, maar we kunnen het wel goed behandelen. Tijdens de zwangerschap hebt u extra controle nodig, omdat zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor schommelingen in uw bloedsuikers. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw ongeboren baby.

Alle vrouwen met diabetes type 1 of type 2 bevallen in het ziekenhuis. Veel ziekenhuizen kiezen ervoor om de bevalling op te wekken vanaf week 38 van de zwangerschap. Het kan nodig zijn om dit eerder te doen, bijvoorbeeld omdat het niet goed gaat met uw baby of omdat u zwangerschapsvergiftiging hebt. Bij vrouwen met diabetes wordt vaker dan gemiddeld een keizersnede uitgevoerd.

Wat u zelf kunt doen

U bent zelf de belangrijkste behandelaar van uw diabetes. Het meeste werk doet u zelf: insuline spuiten, bloedsuikers meten, rekening houden met wat u eet en hoeveel u beweegt. U moet elke dag proberen goede bloedglucosewaarden te houden. Als u zwanger bent, doet u het niet alleen voor uzelf. U doet het ook voor de gezondheid van uw baby.

Polikliniek

specialisme

contact en afspraak maken

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met de polikliniek diabetologie.

meer informatie

Als u in het UMC Utrecht wordt behandeld voor diabetes, dan kunt u vragen stellen aan uw behandelaar via een e-consult op het patiëntenportaal.

Op de website van het Diabetesfonds staat ook informatie over (leven met) diabetes. U kunt ook terecht op de website van de patiëntenvereniging voor mensen met diabetes: Diabetesvereniging Nederland. Op het Diabetes Trefpunt kunt u ervaringen delen met andere vrouwen met diabetes die zwanger willen worden of zijn.

Ook kunt u lid worden van onze besloten Facebook groep. Hier kunt u discussies volgen en berichten plaatsen.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.