Terug

Prof.dr. D.E. (Rick) Grobbee

Prof.dr. D.E. (Rick) Grobbee

Hoogleraar Klinische Epidemiologie; Voorzitter Hart- en Vaatcentrum UMC Utrecht

Aandachtsgebieden uitklapper, klik om te openen

Afdelingen/ poliklinieken

Prof.dr. Rick Grobbee, hoogleraar Klinische epidemiologie en universiteitshoogleraar Global Health

video qr code

In deze folder bevindt zich extra informatie door middel van een video. Scan de bovenste QR-code met uw telefoon om deze video te bekijken. Of bekijk de video via:

Biografie

Biografie

Biografie

Dr Grobbee (1957) werd als arts opgeleid aan de Universiteit Utrecht (afgestudeerd december 1983). Vervolgens verrichte hij een promotie onderzoek op het gebied van hypertensie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (promotie Juni 1986). Na een periode in het ziekenhuis werkzaam geweest te zijn als internist in opleiding keerde hij als Universitair Hoofddocent en vervolgens hoogleraar (1993) Klinische Epidemiologie terug bij de Erasmus Universiteit.

Hij volgde opleidingen aan de McGill Universiteit in Montreal en de Harvard Universiteit in Boston, alwaar hij ook enige tijd als visiting associate professor (1989) was verbonden. In Rotterdam was hij verantwoordelijk voor het hart- en vaatziekten onderzoek van de afdeling Epidemiologie, en was een van de grondleggers van het ERGO onderzoek, totdat hij in September 1996 in Utrecht benoemd werd tot hoogleraar Klinische Epidemiologie en tevens de oprichter was van het Julius Centrum voor Gezondheids Wetenschappen en Eerstelijns geneeskunde (www.juliuscenter.nl) . Dit centrum bundelt het onderwijs en onderzoek van de afdelingen epidemiologie en huisartsgeneeskunde alsmede gerelateerde gezondheids-wetenschappelijke disciplines. Begonnen als een kleine groep enthousiaste jonge onderzoekers, deels meegekomen uit Rotterdam, heeft het Centrum inmiddels zo’n 500 medewerkers en werd bij een recente visitatie beoordeeld als internationaal een van de meest vooraanstaande centra op het gebied van de klinische epidemiologie.

Tevens nam Dr Grobbee vanuit het Julius Centrum het initiatief voor de oprichting van een aantal gezondheidscentra in de wijk Leidsche Rijn bij Utrecht, waardoor een voor Nederland unieke academische werkplaats voor de huisartsgeneeskunde ontstond (www.lrjg.nl) . Begin 2008 stond Dr Grobbee aan de basis van de verzelfstandiging van het onderzoek naar innovatieve geneesmiddelen in de vorm van de Academische Contract Research Organisatie “Julius Clinical” (www.juliusclinical.com) , waar inmiddels vanuit Zeist door zo’n 150 medewerkers onderzoek wordt verricht in ruim dertig landen onder ruim 120.000 deelnemende patienten in clinical trials, vooral op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en infectie preventie.

In 2010 trad Dr Grobbee terug als voorzitter van de Divisie Julius Centrum, een rol welke hij sinds de oprichting 14 jaar had vervuld, en werd hij voorzitter van het Hart- en Vaatcentrum (aanvankelijk i.o.) van het UMC Utrecht. Tevens werd hij door de Universiteit Utrecht in 2010 benoemd tot Universiteits Hoogleraar “International Health Sciences and Global Health”. Dr Grobbee is lid van de KNAW, en voorzitter van de sectie Geneeskunde en de Raad voor de Medische Wetenschappen. Hij is honorair hoogleraar in Kuala Lumpur, Maleisië, en Sydney, Australië, was gedurende vele jaren lid van de raad van toezicht van de Nederlandse Hartstichting ,was voorzitter van de Raad van Toezicht van het Diakonessen Ziekenhuis in Utrecht, was voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Epidemiologie, en is voorzitter/lid van een reeks commissies en adviesraden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en gezondheidszorg in Nederland en het buitenland. Hij zit in de redactie van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en is hoofdredacteur van de “European Journal of Preventive Cardiology”.

Dr Grobbee is program director van het internationale Master of Science en PhD in Epidemiologie programma van de Universiteit Utrecht Graduate School Life Sciences (www.msc-epidemiology.nl ) en initiator en non-executive director van het academische e-learning platform Elevate (www.elevatehealth.eu) dat in 2012 werd opgericht. Dr Grobbee ontving voor zijn werk verschillende prijzen, was medeauteur van ruim 1200 internationale publicaties, en begeleidde zo’n 150 promovendi tot een succesvolle promotie in Utrecht en aan andere Universiteiten. Aan de Universiteit Utrecht was hij vier keer promotor van het jaar. Hij heeft een H-index van 108.

Persoonlijke prijzen, subsidies en onderscheidingen

  • Benoeming Universiteits Hoogleraar Universiteit Utrecht, 2010
  • Catharijne Prijs, 2008
  • Prevention Award, German Society of Cardiology, 2008
  • Lid Koninklijke Academie van Wetenschappen
  • Dr Grobbee was als (hoofd/mede) onderzoeker ontvanger van subsidies uit de 2e, 3e, en 4e geldstroom ter waarde van > 300 miljoen Euro

Wetenschappelijk onderzoek en publicaties uitklapper, klik om te openen

Wetenschappelijk onderzoek

In de loop van de jaren is Dr Grobbee als hoofd en mede-onderzoeker betrokken geweest bij een groot aantal wetenschappelijke onderzoeksprojecten, voornamelijk op het gebied van hart- en vaatziekten. Zijn belangstelling betreft met name onderzoek naar risico-factoren en risico-predictie, beeldvorming van atherosclerose, de vroege ontwikkeling van atherosclerose en innovatieve behandelingsvormen. Meer recent legt hij in zijn onderzoek het accent op de grote toename van hart- en vaatziekten, en de interactie tussen infectieziekten zoals HIV en chronische ziekten, in zich ontwikkelende landen in Latijns America, Azië en Afrika (www.globalhealth.nl) .

Publicaties

  • Thom S, Poulter N, Field J, et al. ; UMPIRE Collaborative Group. Effects of a fixed-dose combination strategy on adherence and risk factors in patients with or at high risk of CVD: the UMPIRE randomized clinical trial. JAMA 2013;310(9):918-29.
  • Jun M, Foote C, Lv J, et al. Effects of fibrates on cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis. Lancet 2010;375:1875-1884 IF: 28.278
  • De Bruin JL, Baas AF, Buth J, et al. Long-term outcome of open or endovascular repair of abdominal aortic aneurysm. N Engl J Med 2010;362:1881-1889 IF: 53.290
  • Patel A, MacMahon S, Chalmers J, et al. Intensive blood glucose control and vascular outcomes in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2008;358:2560-257 IF: 53.290
  • Crouse JR, III, Raichlen JS, Riley WA, et al. Effect of rosuvastatin on progression of carotid intima-media thickness in low-risk individuals with subclinical atherosclerosis: the METEOR Trial. JAMA 2007;297:1344-1353

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

<