Terug

SLE

SLE staat voor systemische lupus erythematodes. SLE is een auto-immuunziekte. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam ontstekingseiwitten aan, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken. SLE wordt gekenmerkt door periodes van weinig tot geen ziekteactiviteit, afgewisseld met periodes van actieve ziekte. Tijdens deze opvlammingen kunnen in principe alle weefsels en organen ontstoken raken. In de meeste gevallen zijn er ontstekingen te vinden in de huid, de gewrichten, de slijmvliezen en de nieren.

Mijn patiënt doorverwijzen

Symptomen SLE

In principe kunnen alle weefsels en organen ontstoken raken. In de meeste gevallen is ontsteking te vinden in de huid, de gewrichten, de slijmvliezen en de nieren.

Oorzaken SLE

De ontstaanswijze van SLE is nog niet helemaal opgehelderd. Een deel van de verklaring van het ontstaan van SLE ligt besloten in de manier waarop het lichaam oude (delen van) cellen opruimt. In de gezonde situatie vindt dit opruimen plaats zonder dat het afweersysteem geprikkeld wordt. Bij mensen met SLE is er iets veranderd in het opruimmechanisme, waardoor het afweersysteem geactiveerd wordt en ontstekingseiwitten gaat produceren die gericht zijn tegen lichaamseigen materiaal. 

Onderzoek en diagnose

Om te zien of u SLE heeft, doet de arts een aantal onderzoeken. Allereerst worden al uw klachten in een gesprek op een rij gezet. Vervolgens verricht de arts een lichamelijk onderzoek, waarbij vooral gekeken wordt naar de huid en de gewrichten, en waarbij de longen en het hart beluisterd worde. Ook wordt er naar de buikorganen en lymfeklieren gevoeld.

Daarnaast kunt u te maken krijgen met een aantal aanvullende onderzoeken, zoals:

Behandeling SLE

Behandeling van SLE gebeurt met medicijnen die ontsteking remmen. Afhankelijk van de ziekteactiviteit varieert de mate en intensiteit van behandeling. Hierbij is het streven om met zo min mogelijk medicijnen te zorgen voor afwezigheid van ziekteactiviteit.

Wetenschappelijk onderzoek

Om de behandeling van chronische immuunziekten te verbeteren en/of te voorkomen, wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. 

  • SLE registry: verbeteren van de zorg voor mensen met SLE.
  • Bliss Believe: onderzoek naar de effectiviteit van de combinatie rituximab en belimumab bij de behandeling van SLE.

Meer informatie

Er zijn verschillende websites met informatie over SLE. Wij raden u de volgende website aan:

NVLE: (nationale vereniging voor patiënten met Lupus, APS, sclerodermie en MCTD) 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Reumatologie & Klinische Immunologie. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist.

T 088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme