English translation for this page is not available

Vorige

Voedselallergie

Bij een voedingsallergie speelt de afweer van uw lichaam altijd een rol. Uw lichaam maakt specifieke allergische antistoffen tegen voedselallergenen. Voedselallergenen zijn stoffen die in de voeding voorkomen, bijvoorbeeld bepaalde eiwitten uit koemelk. De allergenen komen het lichaam binnen door aanraking of door het eten of drinken ervan.

Mijn patiënt doorverwijzen

Top 5 meest voorkomende voedselallergieën

  1. Noten
  2. Pinda's
  3. Eieren
  4. Koemelk
  5. Groente en fruit

Symptomen

De klachten die u kunt krijgen bij voedingsallergie, lopen erg uiteen. De verschijnselen treden meestal op binnen een half tot twee uur na het eten. Verschijnselen die bij een voedingsallergie kunnen optreden:

  • huid, slijmvliezen: jeuk (handpalmen, voetzolen en schaamstreek), roodheid, galbulten, oedeem (vocht vasthouden), dikke tong, dikke keel, jeuk in de mond en oren
  • maagdarmkanaal: overgeven, acuut braken, acute buikkrampen, acute diarree
  • luchtwegen: verstopte neus of loopneus, benauwdheid
  • bloedvaten: bloeddrukdaling, bewustzijnsverlies  

Jade is zwaar allergisch voor wal- en pecannoten.

Als dat Jade iets eet wat wal- of pecannoten bevat, kan het ernstige gevolgen hebben.

Lees meer

Oorzaken

Om een voedselallergie te krijgen voor een bepaald voedingsmiddel moet uw lichaam er eerst mee in aanraking komen. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt IgE-antistoffen. Dit heet sensibilisatie.

Van de mensen bij wie een test uitwijst dat ze allergisch zijn voor een voedingsmiddel (een positieve test), heeft de helft geen last van het eten van het voedingsmiddel. Deze mensen hebben geen voedselallergie, maar er is wel sprake van sensibilisatie. Hoe dit komt is niet bekend.

Wanneer is er sprake van een voedselallergie?

U hebt een voedselallergie als de allergietest positief is én u daarnaast ook klachten hebt bij het eten van het voedingsmiddel. Telkens als u het voedingsmiddel weer eet, krijgt u klachten omdat uw lichaam het voedingsmiddel herkent als een schadelijke stof. Er komen dan stoffen vrij die zorgen voor de allergische klachten. De bekendste van deze stoffen is histamine.

U hebt dus een voedselallergie als er sprake is van de volgende drie punten:

  • uw afweersysteem heeft IgE-antistoffen gemaakt tegen bepaald voedsel
  • deze antistoffen in uw lichaam zorgen voor een allergische reactie
  • u krijgt klachten na het eten van het voedingsmiddel

Bij het ontstaan van een voedselallergie speelt erfelijke aanleg een rol. Als u een erfelijke aanleg hebt, kan de allergie op elke leeftijd ontstaan. Meestal gaat dit geleidelijk, in een periode van een aantal weken tot maanden. Het is onduidelijk waarom de één wel een allergie krijgt en de ander niet. Ook is onduidelijk waarom ‘ineens’ een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten. 

Onderzoek en diagnose

We kunnen vaststellen dat u een voedselallergie hebt met de volgende onderzoeken:

  • Provocatietest: provocatietesten doen we als we u verdenken een allergie voor medicijnen of voedsel.
  • Skinpricktest: als u klachten hebt die passen bij hooikoorts, allergie voor dieren, huisstofmijt of voeding, kunnen we een skinpricktest doen. Bij dit onderzoek brengen we een testvloeistof via een druppel in uw huid aan.

Hoe stel je een voedselallergie vast?

Een kwart van de mensen denkt dat hij of zij allergisch is voor bepaald eten.

Lees meer

Behandeling

Dieet

Voedselallergie kan niet genezen met medicijnen. De behandeling bestaat uit het weglaten van de voedingsbestanddelen die de klachten veroorzaken. U moet het dieet altijd volgen.

Als duidelijk is welke voedingsmiddelen uw klachten veroorzaken, dan kunt u beginnen met de dieetbehandeling. Gaat het om een of twee voedingsmiddelen, dan is dit te overzien. Maar gaat het om meer voedingsmiddelen, of om belangrijke voedingsmiddelen die lastig zijn te vervangen, zoals koemelk, dan is het zinvol een diëtist in te schakelen. De voeding moet immers, ondanks de dieetbeperkingen, alle stoffen bevatten voor het goed functioneren van uw lichaam. De diëtist kan ook informatie met u bespreken over variaties of hoe u kunt omgaan met het dieet tijdens uw vakantie.

Samen met uw behandelend arts en diëtist kunt u nagaan hoe strikt u uw dieet moet volgen en wat de risico’s voor u zijn. Zo nodig krijgt u een voedselprovocatietest.

Wij adviseren patiënten met een bewezen voedselallergie een zogenoemde vrije merkartikelenlijst aan te vragen bij het Voedingscentrum in Den Haag. In deze lijst staan alle producten die u kunt gebruiken binnen uw dieet. Ook worden de merknamen en fabrikanten genoemd van voedingsmiddelen die een bepaald allergeen niet bevatten. Zo kunt u gemakkelijker toegestane producten vinden. De lijst is ook handig bij het doen van boodschappen.

Medicijnen bij een allergische reactie

Ook al bent u voorzichtig en houdt u zich goed aan uw dieet, soms is een allergische reactie niet te voorkomen. Daarom krijgen veel patiënten met een voedselallergie van de arts medicijnen voorgeschreven. Welke medicijnen u krijgt, is afhankelijk van de ernst van uw klachten.

Meer informatie

De Stichting Voedselallergie is een patiëntenorganisatie voor mensen met een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Uitgelicht

"Ik verwacht grote doorbraak bij het voorspellen van een voedselallergie", stelt hoogleraar dermato-allergologie André Knulst.

Lees meer

Hebt u vragen?

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de polikliniek allergologie.

T 088 75 56331

De afdeling is bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme