Terug

Pneumodilatatie

Pneumodilatatie

Patiëntfolder

Binnenkort hebt u een afspraak voor een pneumodilatatie. Hierbij wordt de onderste sluitspier van de slokdarm doormiddel van een ballon met lucht opgerekt. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze behandeling en hoe u zich kunt voorbereiden.

Belangrijk 

 • Vanaf 2 dagen voor de behandeling mag u niet alles meer eten. Meer informatie over het dieet vindt u verderop in deze folder. 
 • Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk dat u met uw behandeld arts overlegt of u deze mag doorgebruiken.
 • Tijdens deze behandeling krijgt u een roesje of sedatie met het medicijn Propofol®. Van uw behandeld arts krijgt u hierover meer informatie.
 • U kunt niet zonder begeleiding naar huis. U moet opgehaald worden bij de afdeling endoscopie. Ook als u met een taxi of met het openbaar vervoer naar huis gaat, is het nodig dat er een familielid of kennis bij u is.
 • Uw begeleider kan in de wachtkamer plaatsnemen, maar kan niet mee de afdeling op of aanwezig zijn bij de behandeling.
 • Hebt u een bril, een kunstgebit of een gehoorapparaat? Neem hiervoor dan uw eigen koker/bakje mee.
 • Weet u uit eerdere ervaringen dat het plaatsen van een infuusnaaldje moeilijk is, geef dit dan tijdig aan ons door.
 • Bent u ziek of verhinderd? Laat het ons zo spoedig mogelijk weten via telefoonnummer 088 75 573 66.
 • Neem contact op met uw arts als u:
  o allergisch bent voor bepaalde geneesmiddelen.
  o (mogelijk) zwanger bent.
  o aan een hart- en/of longaandoening lijdt.

Doel van de behandeling

Tijdens deze behandeling rekken we een vernauwing in de slokdarm op, zodat eten en drinken beter kan passeren. In veel gevallen gaat het om het ziektebeeld Achalasie, waarbij de onderste slokdarmspier niet meer kan ontspannen en opgerekt moet worden.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Voor de behandeling moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Daarom moet u nuchter zijn. Houdt u zich daarom goed aan onderstaand schema. De behandeling kan niet doorgaan als u niet nuchter bent. 

Dieetadvies

Vaak vindt de behandeling plaats in een reeks van 3 dilataties in één week (maandag, woensdag en vrijdag). Indien u maar één behandeling moet ondergaan, volg dan alleen de instructies voor de eerste pneumodilatatie.

PNEUMODILATATIE 1:
2 dagen voor de behandeling
 • Dik vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: pap, vla, yoghurt, kwark en appelmoes.
1 dag voor de behandeling
 • Helder vloeibaar dieet: Hiermee bedoelen we: thee, water, appelsap, bouillon.
 • Vanaf 22.00 uur mag u niets meer drinken.
Eén uur na de pneumodilatatie
 • Dik vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: pap, vla, yoghurt, kwark en appelmoes.
PNEUMODILATATIE 2:
De dag tussen de eerste en tweede pneumodilatatie
 • Helder vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: thee, water, appelsap, bouillon.
 • Vanaf 22.00 uur mag u niets meer drinken
Eén uur na de tweede pneumodilatatie
 • Dik vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: pap, vla, yoghurt, kwark en appelmoes.
PNEUMODILATATIE 3:

De dag tussen de tweede en derde pneumodilatatie


 • Helder vloeibaar dieet. Hiermee bedoelen we: thee, water, appelsap, bouillon.
 •  Vanaf 22.00 uur mag u niets meer drinken
Eén uur na de derde pneumodilatatie
 • U mag weer eten en drinken. Bouw uw eigen dieet weer langzaam op.

Medicijnen

Als u medicijnen slikt, mag u die tot 2 uur vóór de behandeling innemen met een slokje water. U kunt het innemen van uw medicijnen wellicht ook uitstellen tot na de behandeling. Overleg dit met uw arts.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? In sommige gevallen moet u tijdelijk stoppen met het gebruik van de bloedverdunners vóór de pneumodilatatie. Overleg dit altijd met de arts die de pneumodilatatie heeft aangevraagd.

Diabetesmedicatie

Instructies zijn afhankelijk van uw bloedsuikerverlagende medicijnen. Volg de instructies nauwkeurig op, om te voorkomen dat uw bloedsuiker ontregeld raakt.  

 • Bij het gebruik van tabletten mag u de dag vóór de behandeling de normale dosering innemen. Op de dag van de behandeling mag u geen bloedsuikerverlagende tabletten innemen. 
 • Bent u insuline afhankelijk? Pas dan de dosering van uw insuline aan in overleg met de arts.

Na de scopie krijgt u instructies wanneer uw de diabetesmedicatie weer kunt hervatten.

Roesje (sedatie)

Wij willen de behandeling zo aangenaam mogelijk laten verlopen. Daarom krijgt u tijdens de behandeling een pijnstiller en een slaapmiddel toegediend via een infuus. Een roesje is geen narcose. Of u in slaap valt of niet is niet op voorhand te zeggen. Het doel van het roesje is dat u comfortabel bent. 

Diepe sedatie (Propofol)®

Het kan zijn dat de arts met u heeft overlegd dat u de scopie ondergaat met diepe sedatie. U krijgt sedatie met het medicijn Propofol® toegediend door een Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Propofol® is geen narcose. Het verschil is dat u tijdens de propofol sedatie zelf blijft ademen. 

Keelverdoving

Ook kunt u kiezen voor een keelverdoving. Uw keel wordt dan verdoofd met een spray. De spray zorgt ervoor dat u minder hoeft te kokhalzen bij het inbrengen van de gastroscoop.

Voorafgaand aan de behandeling

U meldt zich bij de receptie 4 en neemt plaats in de wachtkamer. Uw begeleider hoeft hierbij nog niet aanwezig te zijn. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer, en brengt u naar de voorbereidingsruimte. Hier nemen wij uw gegevens met u door. U geeft aan de verpleegkundige het telefoonnummer van uw begeleider door. U neemt plaats op een bed, uw persoonlijke spullen leggen wij in een kluisje. Omdat u sedatie krijgt tijdens de behandeling, brengen wij in uw rechterarm een infuusnaald in.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Een endoscopie-verpleegkundige haalt u op en brengt u naar de behandelruimte. De endoscopist stelt u een aantal vragen, en u kunt zelf ook vragen stellen. Dit noemen wij ook wel een ‘time-out’.

Wij meten uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte. Als u nagellak draagt graag één vinger vrij houden van nagellak om de saturatiemeter te plaatsen.

U krijgt een drankje te drinken tegen het schuim in de maag. En indien gewenst krijgt u de keelverdoving. We vragen u om eventueel losse gebitsdelen uit te doen en uw bril af te doen. 

Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzijde op de behandeltafel. De verpleegkundige plaatst een bijtring tussen uw tanden om uw gebit en de endoscoop (een dunne buigzame kijkslang) te beschermen. De verpleegkundige geeft u het slaapmiddel via het infuus. Na het inwerken van het slaapmiddel start de behandeling. De endoscopist brengt de endoscoop door de ring in uw keel en vraagt u te slikken. De endoscopist legt vervolgens via de gastroscoop een geleide draad voorbij de onderste slokdarmspier. De gastroscoop wordt verwijderd, terwijl de geleide draad blijft liggen en door de mond uitsteekt. Met röntgendoorlichting wordt gekeken of de geleide draad goed ligt. Daarna wordt de dilatatieballon over de draad ter hoogte van de onderste slokdarmspier gebracht. De ballon wordt opgeblazen en zo wordt de onderste slokdarmspier in de slokdarm opgerekt. Als de slokdarmspier voldoende is opgerekt, worden de ballon en geleide draad verwijderd.

Bij het inbrengen en de verdere behandeling kunt u gewoon in- en uitademen door uw neus of mond. Er is voldoende ruimte in uw keelholte over om normaal te kunnen ademen.

CO2

Tijdens de behandeling wordt koolzuurgas ingeblazen. Het kan zijn dat u van de ingeblazen lucht moet boeren.

Na de behandeling uitklapper, klik om te openen

Na de behandeling brengt de verpleegkundige u naar de uitslaapkamer. Hier moet u nog één uur uitslapen. Het kan zijn dat u direct na de behandeling pijn heeft, en een klein beetje bloed opgeeft. Dit is normaal. Als u goed wakker bent en geen pijn of andere klachten hebt, mag u weer eten en drinken volgens het schema. Wij bellen uw begeleider na de behandeling over het tijdstip waarop u gehaald mag worden. U mag niet zonder begeleiding de afdeling verlaten.

U krijgt een ontslagbrief. Hierin staat onder andere wat er tijdens de behandeling is gezien/gedaan en wat u moet doen in geval van complicaties.

Moet u nogmaals komen voor een pneumodilatatie binnen enkele dagen? Volg dan het dieet dat eerder is beschreven in deze folder. 

Verkeersdeelname en begeleiding na een roesje

U mag na het roesje de rest van de dag geen voertuig (auto, motor, brommer, fiets) besturen. Ook als u met een taxi of met het openbaar vervoer naar huis gaat, is het nodig dat er een familielid of kennis bij u is.

Mogelijke complicaties

Een pneumodilatatie is een veilige behandeling. In zeldzame gevallen ontstaan er complicaties:

 • Bij het oprekken kan er een gaatje (perforatie) in de slokdarm ontstaan. Dit zien we tijdens de behandeling en we plaatsen dan meteen een metalen stent. Een opname is dan noodzakelijk alsook het geven van antibiotica.
 • U kunt tot enkele dagen na de behandeling last houden van een gevoelige keel.
 • Door verslikken kan er maaginhoud in de longen terecht komen. Een enkele keer kan dit een infectie veroorzaken.
 • Ook komen soms ademhalingsproblemen of hartfunctiestoornissen voor door het roesje.

Neem onmiddellijk contact op met het ziekenhuis bij:

 • Plots toenemende pijn.
 • Bij koorts hoger dan 38,5°.
 • Grote hoeveelheden bloedverlies of als het bloedverlies zich in korte tijd herhaalt.
 • Bij het overgeven van bloed.

Op werkdagen tussen 08.00 en 17:00 uur kunt u bellen met de endoscopieafdeling via 088 75 573 66. Buiten deze tijden belt u met de verpleegafdeling MDL via 088 75 562 22.

Locatie 

Afdeling Endoscopie, UMC Utrecht

Route naar de poli: L
Verdieping: 2
Receptienummer: 4

Zorgkosten uitklapper, klik om te openen

Meer over zorgkosten

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u vragen? Neem dan contact met ons op. Voor het maken van een afspraak hebt u verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. 

Polikliniek Afdeling Endoscopie

Telefoonnummer: 088 75 573 66
De afdeling is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur

Werken bij het UMC Utrecht

Contact

Afspraken

Praktisch

umcutrecht.nl maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet