Terug

Gebruik restmateriaal / medische gegevens

In het UMC Utrecht doen we veel wetenschappelijke onderzoek. We zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe en verbeterde behandelingen. Hiervoor gebruiken we onder meer bloed en weefsel dat overblijft na een onderzoek of behandeling. Ook kunnen onderzoekers gebruikmaken van uw medische gegevens. Hierbij houden we ons aan de regels die in de wet staan.

Gebruik restmateriaal

De arts of verpleegkundige kan lichaamsmateriaal bij u afnemen of weghalen als u op de polikliniek komt of als u geopereerd wordt. Het gaat om bijvoorbeeld bloed, urine of weefsel. Vaak blijft hierna lichaamsmateriaal over: restmateriaal. Wij bewaren dit:

  • om uw zorg te kunnen verbeteren
  • voor wetenschappelijk onderzoek
  • voor onderwijs

Medische gegevens

Medische gegevens zijn gegevens die we verzamelen voor onderzoek en behandeling. Deze gegevens worden opgeslagen in uw medisch dossier. Voorbeelden van medische gegevens zijn:

  • naam van de ziekte (diagnose)
  • de behandeling en resultaten hiervan
  • (röntgen)foto's
  • hartfilmpjes (ecg's)
  • uitslagen van bloedonderzoek

Privacy

Uw medische gegevens en lichaamsmateriaal vallen onder het medisch beroepsgeheim. Uw persoonlijke gegevens waaraan we kunnen zien dat het om u gaat, blijven bewaard in ons ziekenhuis. Hierbij houden we ons aan de regels zoals die in de wet staan.

Resultaten onderzoek

U krijgt geen bijzondere informatie over de onderzoeken waar uw lichaamsmateriaal en/of uw medische gegevens worden gebruikt. U kunt wel uw arts vragen om informatie over nieuwe vormen van behandeling die voor u belangrijk kunnen zijn.

Toevalsbevindingen

Heel soms ontdekken we bij toeval iets in uw restmateriaal, dat van belang kan zijn voor uw gezondheid of de gezondheid van uw familieleden. Dit noemen we een toevalsbevinding. Die toevalsbevinding melden wij aan een commissie van deskundigen. Deze commissie besluit hoe u hierover informatie krijgt. Meestal hoort u een toevalsbevinding van uw behandelend arts of huisarts. 

Wilt u geen informatie krijgen over toevalsbevindingen? Vul dit dan in op het bezwaarformulier onderaan deze pagina.

Meer informatie

Lees de folder voor meer informatie. 

Bezwaar?

Hebt u bezwaar tegen het gebruik van uw bloed of weefsel voor wetenschappelijk onderzoek of onderwijs? Wilt u geen informatie krijgen over toevalsbevindingen? Vul hiervoor dan het bezwaarformulier in. Als u bezwaar maakt, gebruiken we uw bloed en weefsel niet voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dit heeft geen enkele invloed op de zorg die u krijgt. 

Vult u dit formulier in namens een patiënt die dit zelf niet kan invullen? Schrijf dan op wat uw relatie is tot deze patiënt.