Terug

Centrum voor immuunziekten nieuws

5 okt: Dragers van S. aureus hebben hoger risico op ICU-verworven longontsteking door deze bacterie

De incidentie van longontsteking op de intensive care door infectie met Staphylococcus aureus blijkt hoger te zijn dan gedacht. Toekomstige interventies om deze aandoening te voorkomen zouden zich moeten richten op patiënten die S. aureus bij zich dragen, zegt Fleur Paling in haar promotieonderzoek.

Lees meer


30 sep: Onderzoek naar ontstaan van longschade en chronische klachten na COVID-19

Veel patiënten die COVID-19 hebben gehad, blijven langdurig gezondheidsklachten houden. De langetermijneffecten van de schade veroorzaakt door het virus en de reactie van het lichaam erop is onduidelijk. Het Nederlandse consortium ‘Precision Medicine for more Oxygen’ (P4O2), waarin het UMC Utrecht participeert, gaat onderzoeken hoe deze klachten zich ontwikkelen en wat voorspellende factoren zijn.

Lees meer


24 sep: UMC Utrecht onderzoekt supersnelle antigeentest voor COVID-19

Het UMC Utrecht is deze week gestart met het valideren van een nieuwe, snelle test om een COVID-19 besmetting vast te stellen. De antigeentest detecteert een viraal eiwit en kan daarmee in 15 minuten laten zien of het virus aanwezig is. De PCR test, die momenteel het meest gebruikt wordt in Nederland, kijkt naar het genetisch materiaal van het virus en is zeer sensitief maar duurt een stuk langer, namelijk vijf uur.

Lees meer


14 sep: Nieuwe benaderingen nodig voor betere diagnose van sepsis

Sepsis is een complex syndroom en dat geldt ook voor de diagnose. Om de diagnose van sepsis te verbeteren, moeten onderzoeksinspanningen zich richten op combinaties van diagnostische benaderingen, rekening houdend met hun veranderende prestaties in verschillende fasen van de ziekte, zoals Diana Verboom (UMC Utrecht) in haar promotieonderzoek concludeerde.

Lees meer


2 sep: Onderzoek effect BCG-vaccin tegen gevolgen COVID-19 bij kwetsbare ouderen

In Nederland start deze week een grote studie in 22 ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s én de Santeon topklinische ziekenhuizen, die gaat onderzoeken of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) bescherming biedt tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen. Het ministerie van VWS hecht groot belang aan dit onderzoek en heeft aan ZonMw gevraagd het daarom als urgent traject op te nemen in de onderzoeksprogrammering voor COVID-19. De studie wordt gecoördineerd door UMC Utrecht.

Lees meer


2 sep: Hydrocortison werkt bij Covid-19-patiënten

Goedkope, algemeen verkrijgbare corticosteroïden vergroten de kans dat zeer zieke Covid-19-patiënten overleven. Dat blijkt uit een deelstudie van het REMAP-CAP-onderzoek naar het effect van hydrocortison. Deze resultaten bevestigen wat eerder een studie van de Universiteit van Oxford liet zien: een derde minder sterftegevallen bij behandeling met dexamethason.

Lees meer


30 aug: UMC Utrecht start fase 2a-studie met coronavaccin

In het UMC Utrecht start 2 september een klinische studie met een kandidaat-vaccin tegen corona. In totaal gaan 45 gezonde vrijwilligers aan het onderzoek deelnemen. De onderzoekers kijken naar zowel de immuunreactie die het vaccin opwekt in het menselijk lichaam en naar de bijwerkingen. In totaal doen in Europa 550 mensen mee aan dit onderzoek dat is opgezet door Janssen Vaccines.

Lees meer


27 aug: Tweedaagse test bij pinda-allergie vaak onnodig

Een goede diagnose van pinda-allergie bij kinderen, kost tot nu toe een provocatietest van twee dagen. Uit promotieonderzoek van Hannah Kansen bij het UMC Utrecht blijkt dat voor een deel van de kinderen een bloedtest volstaat, voor een ander deel is een bloedtest en een provocatietest van één dag genoeg. Dit is een aanzienlijk mindere belasting voor de kinderen en hun ouders én een stuk goedkoper. Deze resultaten zullen tot een aanpassing van de landelijke richtlijn leiden.

Lees meer


6 aug: Onderzoek naar corona op middelbare scholen

Veel mensen in kleine ruimtes, een ventilatie die niet optimaal is… Middelbare scholen kunnen een risico vormen voor de verspreiding van COVID-19. Het UMC Utrecht gaat er samen met TU Delft, Erasmus MC en IRAS onderzoek naar doen.

Lees meer


31 jul: Internationaal onderzoek met BCG-vaccin tegen COVID-19 bij zorgmedewerkers ook van start in Nederland

Een groot internationaal onderzoek naar de mogelijke beschermende werking van het BCG-vaccin tegen COVID-19 is nu ook in Nederland van start gegaan. Het Nederlandse deel van de studie, waaraan 2.000 zorgmedewerkers kunnen deelnemen, wordt gecoördineerd door UMC Utrecht en Radboudumc.

Lees meer