Terug

Patiënt in een UMC

Het UMC Utrecht is een Universitair Medisch Centrum (UMC). Als UMC hebben wij de taak voor zorg, onderzoek en onderwijs. Op deze pagina leest u wat dit voor u betekent.

Zorg voor patiënten

Een ziekte of aandoening waar speciale zorg voor nodig is? Dan zetten we topreferente of topklinische zorg in. Dat betekent dat we gespecialiseerde zorgverleners hebben die werken met de nieuwste technieken. Zij kunnen de speciale zorg geven die nodig is. Dat is het voordeel van een medische faculteit die onderdeel is van het UMC Utrecht.

Wetenschappelijk onderzoek

Soms vragen wij uw hulp voor wetenschappelijk onderzoek dat we doen. U hoeft niet meteen te beslissen of u mee wilt doen. We leggen u eerst zoveel mogelijk uit over het onderzoek. Wilt u meedoen aan het onderzoek? Dan vragen wij u een toestemmingsformulier te ondertekenen. U bent natuurlijk niet verplicht om aan onderzoek mee te werken, maar we stellen het wel heel erg op prijs. Wat u ook kiest, dat heeft geen invloed op of gevolgen voor uw verdere behandeling.
  

Meer informatie

Lees hier meer informatie over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek en uw privacy

Lees meer

Onderwijs

Wij leiden allerlei zorgverleners op: artsen, verpleegkundigen en andere (para)medische beroepsgroepen. Ze kunnen zo meteen oefenen in de praktijk. Daarom vragen we u als patiënt soms om hulp, zodat onze studenten bijvoorbeeld kunnen oefenen met patiëntbesprekingen. Ook geven we wel eens medisch onderwijs terwijl we bij het bed van een patiënt staan. We vragen natuurlijk eerst of u daaraan wilt meewerken. Het is niet verplicht.