Terug

Hormoontherapie

Hormoontherapie

Hormoontherapie is een behandeling met medicijnen. De tabletten en/of depot injecties zorgen ervoor dat hormonen geen invloed kunnen uitoefenen op de groei van tumorcellen.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stoffen in ons lichaam. We maken ze zelf aan. Dat gebeurt in verschillende organen. Elk hormoon heeft zijn eigen taak. Hormonen regelen bijvoorbeeld de stofwisseling of de menstruatiecyclus, of ze laten organen en weefsels groeien. Soms is ook een tumor ‘hormoongevoelig’. Dat betekent dat de tumor bepaalde hormonen nodig heeft om te kunnen groeien.

Hormoontherapie is een behandeling met medicijnen. Het medicijn is eigenlijk een ‘nepversie’ van het echte hormoon. Het neemt de plaats van het echte hormoon in. Het verschil is dat het geen ‘groeiseintjes’ uitzendt. En het zorgt ervoor dat ook het oorspronkelijke hormoon geen groei-impulsen meer kan geven aan de tumor.

Hormoontherapie kan ook plaatsvinden door operatief de organen te verwijderen die de hormonen aanmaken. Bij vrouwen gaat het dan om de eierstokken en bij mannen om de zaadballen.

Hormoontherapie bij borstkanker

Bij borstkanker wordt hormoontherapie na een operatie als aanvullende therapie gegeven in de vorm van tabletten. Het stilleggen van de eierstokken, de grootste producenten van het geslachtshormoon oestrogeen, gebeurt door driemaandelijkse injecties. De therapie duurt vijf jaar.

Hormoontherapie bij prostaatkanker

Bij prostaatkanker wordt hormoontherapie gegeven als aanvulling op radiotherapie of als palliatieve behandeling. De therapie wordt gegeven in de vorm van driemaandelijkse injecties, soms aangevuld met anti-hormoontabletten.

Als palliatieve behandeling

Als we de kanker niet meer kunnen genezen, kunnen we hormoontherapie als palliatieve behandeling geven. We remmen dan de tumorgroei. Zo’n behandeling is dan gericht op verlenging van het leven.

Bijwerkingen

Met hormoontherapie zijn goede resultaten behaald. Daar staan ingrijpende bijwerkingen tegenover.

Bij vrouwen die hormoontherapie ondergaan moet de functie van de eierstokken worden stopgezet. Dat betekent dat zij in de overgang komen. Bij mannen wordt de aanmaak van testosteron uitgeschakeld. Daardoor verdwijnt het libido (de zin in seks).

[vraag van de editor: moeten hier links bij naar vruchtbaarheidspreservatie en invriezen van sperma?]

Tips voor het gesprek

Veel mensen vinden het prettig als ze het gesprek met hun zorgverlener kunnen voorbereiden. Deze tips kunnen u daarbij helpen.

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.