Terug

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een relatief nieuwe behandeling tegen kanker. De natuurlijke afweerreactie tegen kankercellen worden met medicijnen versterkt en gemanipuleerd.

Meer informatie

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie in het UMC Utrecht

Afweersysteem versterken

Vaak kan het natuurlijke afweersysteem van het lichaam kankercellen onderscheiden van gewone, gezonde cellen, maar soms is de afweerreactie onvoldoende om de cellen op te ruimen. In andere gevallen vinden kankercellen een manier om aan deze afweerreactie te ontsnappen.

Met immuuntherapie versterken en manipuleren we het afweersysteem om de kankercellen uit te schakelen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten immuuntherapie. Hiervan zijn de checkpoint remmers het verst ontwikkeld. Voorbeelden van checkpoint remmers zijn:

  • PD1-remmers, zoals de medicijnen nivolumab en pembrolizumab;
  • CTLA4-remmers, zoals ipilimumab;
  • PD-L1 remmers, zoals atezolizumabdurvalumab en avelumab.  Deze middelen worden alleen nog in studieverband toegepast.

Immuuntherapie met checkpoint remmers

Wat zijn het?

Het afweersysteem is in beginsel goed in staat om kankercellen te herkennen. En om de kankercellen te vernietigen, of te voorkomen dat ze uitgroeien tot tumoren. Kankercellen ontwikkelen echter eigenschappen waardoor ze onherkenbaar worden voor het afweersysteem, of het afweersysteem kunnen blokkeren. Checkpoint remmers maken als het ware deze blokkade van het afweersysteem ongedaan. Daardoor is het afweersysteem weer beter in staat om kankercellen te herkennen,te vernietigen of in toom te houden. Bij een deel van de patiënten kunnen we op deze manier uitzaaiingen behandelen. De uitzaaiingen blijven dan voor langere tijd (jaren) onder controle: ze groeien niet, of kunnen zelfs helemaal verdwijnen. Checkpoint remmers worden ook wel 'checkpoint inhibitoren' genoemd.

Bij welke ziektes?

De behandeling met immuuntherapie is nog in ontwikkeling en vindt voor veel vormen van kanker plaats in onderzoeksverband. Bij deze soorten kanker is het echter al onderdeel van een standaardbehandeling:

Toediening

Immuuntherapie wordt toegediend via een infuus. De wijze en frequentie van toediening zijn afhankelijk van het soort immuuntherapie dat u krijgt. De toediening vindt alleen in het ziekenhuis plaats. Een opname is meestal niet nodig.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • spier- of gewrichtsklachten
  • huiduitslag of jeuk
  • vitiligo (ontkleuring van de huid)
  • minder eetlust
  • verminderde of versnelde werking van de schildklier

Immuuntherapie en het UMC Utrecht

Waar wordt immuuntherapie toegepast?

Polikliniek

Verpleegafdeling


Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

U kunt contact opnemen met de polikliniek medische oncologie

T 088 75 576 55

Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur