Terug

Interventieradiologie

Interventieradiologie (IR) is een medische handeling door een interventieradioloog. De behandeling in het lichaam van een patiënt vindt plaats via een klein aanprikgaatje in de huid. De interventieradioloog kan de behandeling zien en controleren met beeldvormende technieken zoals röntgendoorlichting, echografie, CT en MRI. 

Wat is Interventieradiologie

De verschillende soorten behandelingen worden opgesplitst in vier groepen:

Interventieradiologie bij kanker

Interventieradiologie bij kanker is de behandeling van een tumor in het lichaam, die in beeld gebracht wordt en daardoor heel gericht behandeld kan worden. Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij kanker.


Interventieradiologie bij neuro-interventies

Bij neuro-interventies worden beeldgestuurde technieken gebruikt voor de behandeling van aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen. Als deze aandoening goed in beeld gebracht kan worden, kan de behandeling gericht plaatsvinden. Omdat de toegangsweg naar de vaatafwijking in de hersenen aan de hand van de beelden te kiezen, kan de behandeling gedaan worden met zo min mogelijk schade aan de rest van het lichaam. 
Lees meer over interventieradiologie bij neuro-interventies.

Interventieradiologie bij vaatlijden

Interventieradiologie bij vaatlijden is de behandeling van vaatziekten in het lichaam. De vaten en de afwijkingen worden in beeld gebracht. De behandeling kan dan via de bloedvaten worden uitgevoerd (endovasculair). Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij vaatlijden.

Interventieradiologie bij non-vasculaire ziekten

Bij non-vasculaire interventieradiologie wordt het ziekteproces in beeld gebracht. Via een prikgaatje wordt de behandeling uitgevoerd (percutaan). Hierdoor wordt het gezonde weefsel in de omgeving minder beschadigd.
Lees meer over interventieradiologie bij non-vasculaire ziekten.

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie:

T 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur