Terug

Inwendige bestraling prostaatkanker

Inwendige bestraling prostaatkanker

Behandeling

Radiotherapie is een medische behandeling met röntgenstraling. Een ander woord voor radiotherapie is bestraling. De behandeling is meestal tegen kanker. Het doel van radiotherapie is dan om de kankercellen te doden.

Meer informatie uitklapper, klik om te openen

Met brachytherapie worden de cellen van een gezwel zó beschadigd dat ze zich niet verder kunnen delen. De kankercellen sterven dan af. Dit gebeurt met een radioactieve bron, die zo dicht mogelijk bij de tumor wordt gebracht.

Helaas raken gezonde cellen ook beschadigd. Deze gezonde cellen herstellen zich gelukkig beter dan kankercellen. Dat is een belangrijk verschil. Want zo kunnen we de kankercellen doden, terwijl de gezonde cellen het wel overleven.

Behandelplan van de radiotherapeut

De specialist die u behandelt met bestraling is de radiotherapeut. De radiotherapeut bepaalt zorgvuldig welke plaats precies bestraald wordt en wat de dosis van de bestraling moet zijn. 

Bestraling bij prostaatkanker

Er zijn twee bestralingsmogelijkheden bij prostaatkanker: uitwendige bestraling en inwendige bestraling (brachytherapie) met jodium-125 zaadjes. Deze webpagina gaat over inwendige bestraling. We bepalen eerst of brachytherapie geschikt is voor u. Hiervoor maken we een MRI-scan van uw bekken. Hierbij kijken we:

  • of de tumor alleen in uw prostaat zit en
  • of de prostaat niet te groot is voor deze behandeling

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

Schone darmen en nuchter zijn

Om de behandeling goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk dat zowel uw maag als darmen leeg zijn. Hiervoor zijn de volgende voorbereidingen.

  • Vijf dagen voor de ingreep start u met het innemen van een laxeermiddel en een medicijn dat zwellingen in uw prostaat kan verminderen. Uw arts legt u uit hoe dit werkt.
  • Op de dag voor de ingreep mag u alleen lichte maaltijden nuttigen, bestaande uit bijvoorbeeld brood, crackers of beschuiten met licht beleg. Vet en/of gekruid voedsel en alcohol worden afgeraden.
  • Voor deze behandeling moet u nuchter zijn. Daarom mag u op de dag van de ingreep tot 6 uur voor de behandeling niet meer eten. Tot 2 uur van tevoren mag u nog wel heldere vloeistoffen drinken, zoals: water, thee, zwarte koffie, limonade, frisdrank zonder prik en vruchtensap zonder vruchtvlees. U mag uw medicijnen thuis nog innemen met een slok water (tenzij anders afgesproken).

Hygiëne en verblijf

  • Voor de hygiëne tijdens de operatie vragen wij u voordat u naar het ziekenhuis komt te wassen en uw tanden te poetsen.
  • Neem uw medicijnen mee naar het ziekenhuis en de spullen die u nodig hebt voor een eventuele overnachting.

Tijdens de behandeling uitklapper, klik om te openen

Bij brachytherapie gebeurt de bestraling van binnenuit. Hiervoor plaatsen we radioactief materiaal in uw prostaat. Dit radioactieve materiaal bestaat uit kleine metalen zaadjes die Jodium-125 bevatten. Het voordeel van deze plaatselijke behandeling is dat er weinig gezond weefsel beschadigd wordt. De implantatie van de Jodium-125 zaadjes duurt ongeveer twee uur. De totale opnameduur is meestal een kleine dag.

Voorbereiding op de verpleegafdeling

De verpleegkundige van de afdeling brengt u naar uw kamer. Daar kleedt u zich om voor de behandeling. De verpleegkundige geeft u een klysma. Hierbij brengen we vloeistof via uw anus in de endeldarm. Zo spoelen we de endeldarm helemaal schoon. Dit is nodig voor een goed beeld tijdens de echografie, gedurende de behandeling.

Verdoving

Daarna brengen de verpleegkundigen u naar de behandelkamer. Daar geeft de anesthesist u een verdoving. Meestal gebeurt dit via een ruggenprik. Als de verdoving goed werkt, krijgt u eerst een blaaskatheter. Hier voelt u niets van, ook niet van de volgende stappen.

Inbrengen naalden

Vervolgens brengen we in de endeldarm een echografiesonde (probe) in. Dit is een soort staaf de een echo maakt. Hiermee krijgen we de prostaat in beeld. Hierna steekt de radiotherapeut een aantal holle naalden in uw prostaat. Dit gebeurt met hulp van de echobeelden. Deze naalden gaan door het weefsel dat tussen de balzak en anus ligt.

Inbrengen jodium-125 zaadjes

Als alle naalden zijn ingebracht, vergelijkt de radiotherapeut het echobeeld met de eerder gemaakte MRI-beelden. Dit zijn MRI-beelden waarmee het volume van uw prostaat bepaald is. Vervolgens berekenen we hoeveel zaadjes er nodig zijn en maken deze klaar voor implantatie. Dit kunnen 40 tot 120 zaadjes zijn, afhankelijk van de grootte en vorm van uw prostaat. Deze zaadjes blijven de rest van uw leven in uw prostaat zitten. De zaadjes brengen we via de holle naalden in. Als alle zaadjes in uw prostaat zitten, halen we de naalden weer weg.