Pacemaker
Een pacemaker is een elektronisch apparaatje dat geplaatst wordt om het hartritme te regelen. Als het ritme afwijkt, geeft de pacemaker stroomstootjes af en trekt het hart weer samen in het juiste ritme. Hier voelt u niets van.
Implantatie van een pacemaker
De pacemaker is een rond doosje, ongeveer 0,75 centimeter dik en vijf centimeter lang. Aan de pacemaker zitten één of meerdere lange draden. Via deze draad of draden (elektroden) geeft de pacemaker een stroomstootje door aan het hart. Deze draad of draden worden tijdens de behandeling in uw hart geplaatst.
In de pacemaker zit een batterij. Deze batterij gaat jarenlang mee. Als de batterij leeg is, moet de pacemaker vervangen worden. De draad of draden van de pacemaker hoeven we meestal niet te vervangen.
U krijgt een pacemaker als u last hebt van hartritmestoornissen. De soort hartritmestoornis bepaalt welke pacemaker het beste bij u past. In de meeste gevallen is het hartritme te traag. De pacemaker geeft dan een stroomstootje als uw hartritme onder een bepaalde ingestelde grens komt.
De pacemaker bepaalt het ritme en houdt daarbij rekening met de inspanning die u op dat moment levert. Bij een grotere inspanning is het ritme dat de pacemaker aangeeft sneller dan in rust. De stroomstootjes volgen elkaar bij inspanning sneller op. De pacemaker registreert voortdurend uw hartritme en slaat deze gegevens op in het geheugen. De pacemakertechnicus kan het geheugen uitlezen.
Zorgverleners
Cardiologen voeren de implantatie van de pacemaker uit. Daarnaast maken verpleegkundigen en technici deel uit van het behandelteam.
Wachttijden en toegangstijden
Polikliniek
Verpleegafdeling
Ziektebeeld
Contact en vragen
Hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek cardiologie.
...en het UMC Utrecht
Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.
Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!
Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).
De visie van het UMC Utrecht op hart- en vaatziekten: hier klopt alles voor u! Om hart- en vaatziekten goed te behandelen is het niet voldoende alleen de acute problemen (bijvoorbeeld een hartinfarct) te behandelen, maar juist ook de risicofactoren die hiertoe hebben geleid. Bij het goed diagnosticeren en behandelen van deze risicofactoren is de kennis van meerdere specialismen nodig.
In het Hart- en vaatcentrum werken de volgende medisch specialismen samen: cardiologie, neurologie, vasculaire geneeskunde, vaatchirurgie, nefrologie, geriatrie, radiologie, cardio-thoracale chirurgie, anesthesiologie, en de spoedeisende hulp.
Zorgkosten
Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken.