Terug

TransArteriele Chemo-Embolisatie (TACE)

Bij TransArteriele Chemo-Embolisatie (TACE) ablatie worden in de (kleine) bloedvaten die naar de tumor toegaan kleine partikels gespoten. Deze partikels komen vast te zitten in de haarvaten in de tumor. Daar geven ze lokaal de chemotherapie af, die er van tevoren door de apotheek in gebracht is. Omdat de afgifte zo lokaal is, is de effectiviteit hoger en zijn de bijwerkingen minder dan wanneer dezelfde chemotherpie via een infuus gegeven zou worden. Door zo dicht mogelijk bij de tumor toe te dienen, wordt zo min mogelijk van het leverweefsel in de omgeving blootgesteld aan de chemotherapie.

Voorbereiding

Opname

Meestal blijven patiënten de nacht na de behandeling nog in het ziekenhuis voor de zekerheid. Soms (als bijvoorbeeld de reistijd te groot is, of de mobiliteit te slecht) komt men de middag/avond van tevoren alvast, maar meestal is de opname op de afdeling een uur tot enkele uren voor de behandeling.

Tijdens de behandeling

De behandeling vindt plaats op de angiokamer. De patiënt ligt op behandeltafel en boven de buik wordt een röntgentoestel gebracht, zodat de bloedvaten zichtbaar gemaakt kunnen worden en de catheters op de goede plek gebracht kunnen worden. Deze gaan bij de lies via een toegangsslang de bloedbaan in. Door het röntgentoestel rond de buik te draaien kan een driedimensionale afbeelding van de levervaten gemaakt worden en wordt gecontroleerd of de juiste positie is bereikt. Daarna worden de partikels toegediend. De behandeling is dan klaar en de prikplek in de lies wordt dichtgemaakt. Daarna gaat men naar de afdeling waar nog een aantal uren rust moet worden gehouden. 

TransArteriele Chemo-Embolisatie (TACE) en het UMC Utrecht

Polikliniek


Ziektebeeld

Bij levertumoren behoort de tace-behandeling tot de standaardzorg. Bij levermetastasen wordt deze behandeling alleen in studieverband uitgevoerd.

Zorgverleners

Hebt u vragen?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling radiologie via het telefoonnummer hieronder. 

T 088 75 55555

De afdeling is bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur.