Terug

Bloedgasonderzoek

Bij een bloedgasonderzoek meten we de hoeveelheid zuurstof, koolzuur en de zuurgraad in uw bloed.

Meer informatie

De waarden laten zien hoe goed de longen zuurstof aan het bloed toevoegen en koolzuur (ook wel kooldioxide) uit het bloed verwijderen . Dit zegt iets over het functioneren van uw longen. Voor de analyse is het nodig om bloed uit uw slagader te onderzoeken.. De slagaders transporteren namelijk zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de rest van het lichaam terwijl de ‘gewone’ aders enkel zuurstofarm bloed transporteren.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk,  u hoeft  niet nuchter te zijn. Dat betekent dat u gewoon mag eten en drinken. U mag uw medicijnen ook gewoon blijven gebruiken, tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Op de dag van uw afspraak, meldt u zich bij receptie 8, de afdeling longfunctie, in het UMC Utrecht.

Vrouw kijkt op telefoon

Wat moet u meenemen?

Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt...

Tips voor het gesprek over een onderzoek

Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorb...

Tijdens het onderzoek

De arts neemt met een naald wat bloed af uit de slagader in uw pols of elleboog. Dit heet een arteriepunctie. Het is te vergelijken met een gewone bloedafname. Het enige verschil is dat het wondje iets langer moet worden dichtgedrukt om een grote bloeduitstorting te voorkomen. De arts geeft u hiervoor een strak verband (drukverband). Dit verband moet minimaal een halfuur blijven zitten, soms langer afhankelijk van uw medicijngebruik. . De prik wordt door sommige patiënten als vervelend tot pijnlijk ervaren.

Na het onderzoek

Als u weer op controle komt, bespreekt uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek met u.

Contact

Hebt u nog vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met de afdeling longfunctie.

088 75 572 57

De afdeling is bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.