Terug

Inspannings-ecg

Inspannings-ecg

Bij een inspannings-ecg (electrocardiogram) meten we de elektrische activiteit van uw hart tijdens toenemende inspanning. Wij voeren dit onderzoek uit om vast te stellen of u tijdens inspanning hartklachten of hartritmestoornissen krijgt. We noemen het onderzoek ook ergometrie.

Voorbereiding uitklapper, klik om te openen

U kunt voor het onderzoek gewoon eten. Eet niet te zwaar, hiermee voorkomt u dat u tijdens de inspanning onwel wordt. Wij adviseren u om makkelijk zittende kleding te dragen, bijvoorbeeld sportkleding en sportschoenen. Uw arts vertelt of u voor het onderzoek bepaalde medicijnen tijdelijk niet mag gebruiken.

Voor het onderzoek meldt u zich bij de receptie 7, de afdeling hartfunctie. Deze receptie vindt u op de tweede verdieping.

Tijdens het onderzoek uitklapper, klik om te openen

De hartfunctielaborant plaatst dopjes op uw borstkas en armen. Deze dopjes zijn met draden verbonden aan een monitor. Hiermee houden we tijdens het onderzoek uw hartritme in de gaten. We kijken of er veranderingen op het hartfilmpje (ecg) te zien zijn. Daarnaast meten we elke drie minuten uw bloeddruk tijdens de inspanningstest. Hiervoor krijgt u een band om uw arm.

De inspanningstest

Voor de inspanningstest zit u op een soort hometrainer, de inspanningsfiets. Het inspannen op de fiets wordt geleidelijk opgebouwd. U begint te fietsen met een lage weerstand van 25 Watt. Dit is vergelijkbaar met de 1e versnelling op een gewone fiets. Elke twee minuten verhoogt de fiets automatisch de weerstand en wordt het zwaarder voor u.

Het is de bedoeling dat u het zo lang mogelijk volhoudt, zodat uw lichaam een flinke inspanning moet leveren. De cardioloog wil weten wat de conditie van uw hart is. Hiervoor worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd. Bij ernstige vermoeidheid of klachten stoppen we de test.

Er is altijd een arts (in opleiding) bij de test aanwezig.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt inclusief voorbereidingen en nazorg ongeveer dertig minuten.

Na het onderzoek uitklapper, klik om te openen

Uitslag

U krijgt de uitslag van de inspanningstest van uw behandelend cardioloog. Dat is in de meeste gevallen tijdens het spreekuur of telefonisch. De arts maakt met u hierover een afspraak.

Mogelijke complicaties

Tijdens het onderzoek is er een kleine kans dat u hartklachten of hartritmestoornissen krijgt. Mocht er iets gebeuren dan is alle medische zorg voorhanden.

Contact uitklapper, klik om te openen

Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling hartfunctie.

088 75 572 60

De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur.

Bedankt voor uw reactie!

Heeft deze informatie u geholpen?

Graag horen we van u waarom niet, zodat we onze website kunnen verbeteren.