Vorige

Inspannings-ecg

Bij een inspannings-ecg (electrocardiogram) meten we de elektrische activiteit van uw hart tijdens toenemende inspanning. Wij voeren dit onderzoek uit om vast te stellen of u tijdens inspanning hartklachten of hartritmestoornissen krijgt. We noemen het onderzoek ook ergometrie.

 • Voorbereiding

  U kunt voor het onderzoek gewoon eten. Eet niet te zwaar, hiermee voorkomt u dat u tijdens de inspanning onwel wordt. Wij adviseren u om makkelijk zittende kleding te dragen, bijvoorbeeld sportkleding en sportschoenen. Uw arts vertelt of u voor het onderzoek bepaalde medicijnen tijdelijk niet mag gebruiken.

  Voor het onderzoek meldt u zich bij de receptie 7, de afdeling hartfunctie. Deze receptie vindt u op de tweede verdieping.

  Wat moet u meenemen?

  Hebt u een afspraak in het UMC Utrecht of wordt u opgenomen? Neem dan het volgende mee.

  Tips voor het gesprek over een onderzoek

  Met deze aandachtspuntenlijst kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw zorgverlener over een onderzoek.

 • Tijdens het onderzoek

  Tijdens het onderzoek

  De hartfunctielaborant plaatst dopjes op uw borstkas en armen. Deze dopjes zijn met draden verbonden aan een monitor. Hiermee houden we tijdens het onderzoek uw hartritme in de gaten. We kijken of er veranderingen op het hartfilmpje (ecg) te zien zijn. Daarnaast meten we elke drie minuten uw bloeddruk tijdens de inspanningstest. Hiervoor krijgt u een band om uw arm.

  De inspanningstest

  Voor de inspanningstest zit u op een soort hometrainer, de inspanningsfiets. Het inspannen op de fiets wordt geleidelijk opgebouwd. U begint te fietsen met een lage weerstand van 25 Watt. Dit is vergelijkbaar met de 1e versnelling op een gewone fiets. Elke twee minuten verhoogt de fiets automatisch de weerstand en wordt het zwaarder voor u.

  Het is de bedoeling dat u het zo lang mogelijk volhoudt, zodat uw lichaam een flinke inspanning moet leveren. De cardioloog wil weten wat de conditie van uw hart is. Hiervoor worden uw hartritme en bloeddruk geregistreerd. Bij ernstige vermoeidheid of klachten stoppen we de test.

  Er is altijd een arts (in opleiding) bij de test aanwezig.

  Duur van het onderzoek

  Het onderzoek duurt inclusief voorbereidingen en nazorg ongeveer dertig minuten.

 • Na het onderzoek

  Uitslag

  U krijgt de uitslag van de inspanningstest van uw behandelend cardioloog. Dat is in de meeste gevallen tijdens het spreekuur of telefonisch. De arts maakt met u hierover een afspraak.

  Mogelijke complicaties

  Tijdens het onderzoek is er een kleine kans dat u hartklachten of hartritmestoornissen krijgt. Mocht er iets gebeuren dan is alle medische zorg voorhanden.

Meer informatie

Op meedere websites is informatie over het inspannings-ecg te vinden. Wij adviseren u:

Contact en vragen

Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling hartfunctie.

088 75 572 60
De afdeling is bereikbaar van 9.00 - 17.00 uur.

...en het UMC Utrecht

Het UMC Utrecht is hét Hart- en vaatcentrum van midden-Nederland. Ons doel: minder hart- en vaatziekten. Hieraan werken we elke dag tijdens de patiëntenzorg, door wetenschappelijk onderzoek en door onderwijs.

Uw zorg in het Hart- en vaatcentrum: hier klopt alles voor u!

Het Hart- en vaatcentrum behandelt hart- en vaatpatiënten uit Utrecht en omstreken die zijn doorgestuurd door de huisarts (tweedelijnszorg), maar behandelt daarnaast patiënten uit heel Nederland met een complexe aandoening (derdelijnszorg). Daarnaast is het UMC Utrecht voor een aantal behandelingen ook een internationaal referentiecentrum (vierdelijnszorg).

De visie van het UMC Utrecht op hart- en vaatziekten: hier klopt alles voor u! Om hart- en vaatziekten goed te behandelen is het niet voldoende alleen de acute problemen (bijvoorbeeld een hartinfarct) te behandelen, maar juist ook de risicofactoren die hiertoe hebben geleid. Bij het goed diagnosticeren en behandelen van deze risicofactoren is de kennis van meerdere specialismen nodig.

In het Hart- en vaatcentrum werken de volgende medisch specialismen samen: cardiologie, neurologie, vasculaire geneeskunde, vaatchirurgie, nefrologie, geriatrie, radiologie, cardio-thoracale chirurgie, anesthesiologie, en de spoedeisende hulp.