Terug

Apotheek

Voor alle medicijnen en hulpmiddelen die u thuis gebruikt, kunt u terecht bij Apotheek UMC Utrecht.

Direct uw medicijnen mee

Wilt u na uw bezoek aan de polikliniek of na ontslag uit het ziekenhuis medicijnen meenemen naar huis? Dat kan bij de eigen apotheek van het UMC Utrecht. Voor alle medicijnen en hulpmiddelen die u thuis gebruikt, kunt u terecht bij Apotheek UMC Utrecht. Dankzij het ruime assortiment kunt u ze meestal direct meenemen na uw bezoek aan de apotheek. Met deze service komt het UMC Utrecht tegemoet aan de wensen van patiënten en bezoekers.

U vindt de apotheek in het entreegebied van het ziekenhuis, direct naast de winkel. Iedereen is van harte welkom bij de apotheek, zowel voor medicijnen op recept als voor zelfzorgmiddelen en hulpmiddelen. Ook met uw vragen over medicijngebruik bent u bij de apotheek aan het goede adres. De apotheek beschikt over spreekkamers, waar u in alle rust uw vragen over medicijnen met de apotheker kunt doornemen.

Veiligheid en controle

Niet vergeten: uw medicijnoverzicht

Een voorwaarde voor een optimale behandeling is dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Neem daarom altijd een laatste versie van uw medicatieoverzicht mee. Bij een bezoek aan uw huisarts, maar ook als u naar het ziekenhuis gaat voor opname of voor een bezoek aan een specialist.

Zo’n medicatieoverzicht somt op welke medicijnen u de afgelopen drie maanden hebt gebruikt. Ook eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen worden in dit overzicht vermeld. Het is belangrijk dat uw arts hiervan op de hoogte is.

Hebt u nog geen medicatieoverzicht? U kunt het gratis ophalen bij uw eigen apotheek. Als u dat wenst, neemt de apotheker het overzicht mondeling met u door. Wanneer u alle wijzigingen in uw medicijngebruik direct meldt bij uw eigen apotheek, blijft uw medicatieoverzicht bijgewerkt.

Voor uw veiligheid is het belangrijk dat de apotheek controleert welke medicijnen u gebruikt en of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. Bepaalde combinaties van medicijnen kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wordt een overzicht van alle medicijnen die u gebruikt opgeslagen in uw persoonlijk medicatiedossier. Dit dossier bevindt zich bij uw eigen apotheek.

Als u bij de Apotheek UMC Utrecht medicijnen haalt, krijgt uw eigen apotheek daar een melding van. Zo blijft uw persoonlijk medicatiedossier altijd bijgewerkt. Het spreekt vanzelf dat de apotheek zeer zorgvuldig met uw gegevens omgaat.

Het assortiment 

De Apotheek UMC Utrecht heeft een ruim assortiment, passend bij een academisch ziekenhuis. De apotheek is gespecialiseerd in de meer complexe geneesmiddelenzorg. Vrijwel alle medicijnen die door specialisten van UMC Utrecht worden voorgeschreven, zijn bij de Apotheek UMC Utrecht op voorraad. 

U kunt bij de apotheek terecht voor:

  • medicijnen op recept
  • zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers
  • hulpmiddelen, zoals inhalators en injectiespuiten

Vergoeding

De meeste geneesmiddelen op recept worden vergoed door uw zorgverzekeraar. De apotheek kan de kosten direct declareren bij uw zorgverzekeraar. Neemt u uw zorgpas mee, dan hebben we alle gegevens bij de hand.

Geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, worden meestal niet vergoed. Dat geldt ook voor dieetpreparaten, anticonceptiemiddelen, homeopathische geneesmiddelen en maagzuurremmers. U rekent ze direct af bij de apotheek.

Advies bij medicijnen 

Doordacht medicijngebruik is belangrijk, zeker als u meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruikt. Hebt u vragen over het gebruik van een geneesmiddel dat nieuw voor u is, of hebt u behoefte aan een medicatiecheck?

Neem voor een persoonlijk advies contact op met de Apotheek UMC Utrecht. De apothekers hebben direct contact met de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis en kunnen snel overleggen over het gebruik, de werking en eventuele bijwerkingen van uw medicijnen.

Bereikbaarheid

Route

Apotheek UMC Utrecht is centraal gelegen in het entreegebied van UMC Utrecht. Wanneer u het ziekenhuis binnenkomt, loopt u rechtdoor. Na 50 meter komt u voorbij het restaurant en de winkel. Vlak daarna ziet u links de apotheek. Komt u uit de richting van de poliklinieken? Ga dan bij de hoofdingang rechtsaf. Even verderop ziet u de apotheek aan uw linkerhand.

Route naar de apotheek

Bereikbaarheid buiten openingstijden

Als u 's avonds, 's nachts, in het weekend of tijdens de feestdagen met spoed medicijnen of verbandmiddelen nodig hebt, kunt u terecht bij Dienstapotheek Utrecht. De dienstapotheek is geopend voor spoedrecepten buiten de normale openingstijden van de apotheek.

Naar de website van Dienstapotheek Utrecht

Contact 

088 75 586 35 (algemeen)
088 75 690 73 (Thuistherapie voor Immunoglobuline, Humira, Enbrel en Stelara’’)
088 75 550 91 (fax)

apotheekumcutrecht@umcutrecht.nl

De apotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.30 uur.