Terug

Medische microbiologie - specialisme

Medische microbiologie houdt zich bezig met de laboratoriumdiagnostiek en de behandeling en preventie van infectieziekten. Infectieziekten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Als uw arts denkt dat een infectie de oorzaak van een ziekte is, laat hij bij u bloed, urine of ruggemergvloeistof afnemen, of u levert ontlasting in bij het laboratorium. Dit wordt vervolgens in het microbiologisch laboratorium onderzocht met verschillende technieken.

De arts-microbioloog geeft advies over infectieziekten aan de behandelend arts. Medische microbiologie doet niet alleen diagnostiek van infectieziekten. Ook onderwijs en wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijke taken van deze afdeling.

Speerpunten

De speerpunten van de afdeling medische microbiologie zijn:

 • Het onderzoek van bijzonder kleine hoeveelheden oogvocht op infectieuze ziekteverwekkers van het oog. Dit onderzoek doen we samen met de afdeling oogheelkunde, voor patiënten in het binnen- en buitenland.
 • Het diagnostisch onderzoek naar resistentiemechanismen bij het hiv-virus die tijdens de behandeling met c-ART (antiretroviral therapy) kunnen ontstaan. Met de aangetoonde genetische veranderingen van het hiv-virus kan een gerichte behandeling worden geadviseerd aan de aids-consulenten.
 • De afdeling ziekenhuishygiëne en infectiepreventie is in het bijzonder gericht op de ontwikkeling van een beleid ter preventie van de verspreiding van mrsa-bacteriën (voor antibiotica zeer ongevoelige stafylokokken) en andere resistente micro-organismen in ziekenhuizen.

Zorgaanbod

U kunt bij onze afdeling terecht voor een breed pakket aan diagnostiek op het gebied van kweek, serologische en moleculaire technieken voor bacteriologie, virologie, mycologie en parasitologie. De laboratoriumbepalingen die we uitvoeren staan op de webpagina van de medische microbiologie. Ook doen we diverse resistentiebepalingen.

 

De afdeling medische microbiologie van het UMC Utrecht heeft een landelijke referentiefunctie voor de diagnostiek en advisering van infecties met het bk- en het jc-virus, hiv-resistentie en uveïtis. De afdeling is ISO15189-geaccrediteerd (registratienummer M208). Sinds 2007 zijn we bovendien geaccrediteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als centrum voor de diagnostiek en advisering over hiv-resistentie.

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van de afdeling medische microbiologie is ingebed in de Eijkman Graduate School for Immunology & Infectious Diseases.

De verschillende onderzoeksactiviteiten van de medische microbiologie lopen uiteen van klinisch onderzoek tot toegepast en moleculair laboratoriumonderzoek. Belangrijke thema’s zijn hoe ziekteverwekkers het immuunsysteem ontwijken of resistentie ontwikkelen.

Opleiding en onderwijs

De afdeling medische microbiologie levert een bijdrage aan de opleiding van arts-assistenten tot medisch microbiologen en aan het onderwijs aan medisch studenten en studenten biomedische wetenschappen. Ook bieden we stages voor laboranten.

Contact

Vragen

Hebt u vragen? Neem dan contact op met medische microbiologie via:

Locatie ontvangst materialen

 • Receptie 22
 • Huispostnummer G 04.427

Postadres

 • UMC Utrecht, medische microbiologie
  Huispostnummer G 04.614
  Postbus 85500
  3508 GA Utrecht