Terug

Reumatologie & klinische immunologie

De afdeling Reumatologie & klinische immunologie van het UMC Utrecht is gespecialiseerd in aandoeningen van de gewrichten en van het afweersysteem. Naast optimale zorg voor patiënten, doen wij wetenschappelijk onderzoek en leiden we nieuwe artsen en onderzoekers op.

Door de combinatie van onderzoek, onderwijs en patiëntgerichte teamaanpak, krijgt u de beste zorg. U komt snel in aanmerking voor de nieuwste behandeltechnieken of medicijnen tegen reuma. Onze afdeling draagt daarnaast bij aan wetenschappelijke ontwikkelingen voor de toekomst. Dit doen we door:

  • reuma vroeg behandelen, zodat u zo weinig mogelijk klachten hebt van reuma.
  • teamaanpak - naast de nieuwste behandelmethodes bieden we de beste zorg door een intensieve teamaanpak: u hebt in plaats van één arts een volledig team van betrokken specialisten (artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten en onderzoekers). We organiseren bijvoorbeeld multidisciplinaire spreekuren met onder andere orthopeed, dermatoloog, nefroloog, neuroloog, longarts, cardioloog, ergotherapeut, plastisch chirurg. Daarnaast hebben we een specifiek handenspreekuur en voetenspreekuur.  
  • informatie- en kennisdeling - u kunt ons goed bereiken per mail en telefoon. Ook bieden we nieuwe vormen van zorg aan, zoals gezamenlijke medische afspraken (gma) en het patiëntenportaal ‘Mijn UMC Utrecht’.
  • onderzoek - patiënten die zich bij ons laten behandelen krijgen niet alleen zelf de beste zorg: zij dragen ook bij aan onderzoek en de voortdurende ontwikkeling van de reumazorg van de toekomst.
  • samenwerking - we werken samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en de St. Maartenkliniek in Woerden.
  • snelle diagnose en behandeling - u kunt bij ons binnen twee weken terecht.
  • opname - onze afdeling heeft als enige in de wijde omgeving een eigen gespecialiseerde verpleegafdeling.

Omschrijving team

Naast de nieuwste behandelmethodes tegen aandoeningen van de gewrichten en van het afweersysteem, bieden wij u de beste zorg door een intensieve teamaanpak: u hebt in plaats van één arts een volledig team van betrokken specialisten (artsen, verpleegkundigen, ergotherapeut en onderzoekers). Wij bespreken in teamverband iedere patiënt en kunnen op deze manier meer zorg en aandacht aan de patiënten geven. U hebt vaak en intensief contact met uw eigen team. Doordat meer zorgverleners voor u beschikbaar zijn, kunt u snel terecht en is er meer flexibiliteit bij het maken van een afspraak. 

Wetenschappelijk onderzoek

Patiënten die zich bij ons laten behandelen, krijgen niet alleen zelf de beste zorg, zij dragen ook bij aan onderzoek en de voortdurende ontwikkeling van de reumazorg van de toekomst. De afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie van het UMC Utrecht is gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van reumatoïde artritis, atrose en systemische auto-immuunziekten. De uitstekende onderzoeksresultaten van de afdeling hebben geleid tot de erkenning van de afdeling als een 'Centre of Excellence in Rheumatology 2011-2016' door de Europese Reuma Vereniging EULAR (European League Aigainst Rheumatism).

Door deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek, komen we steeds meer te weten over de verschillende ziektebeelden en wordt het mogelijk deze beter te behandelen in de toekomst. Hierdoor kunnen persoonlijke, maatschappelijke en economische pijn en kosten op lange termijn voorkomen worden. Dit uit zich bijvoorbeeld in minder arbeidsuitval, maar ook in een sterke daling van het aantal gewrichts-vervangende operaties. Door onderzoek in de afgelopen jaren is het aantal operaties in korte tijd gehalveerd.

Samenwerkingsverbanden

Samen met het WKZ werken we aan een transitietraject voor jongeren met een reumatische aandoening. In samenwerking met St. Maartenskliniek in Woerden organiseren we een zorgpad handartrose en fibromyalgie.

Opleiding en onderwijs

Om onze hoogwaardige zorg ook in de toekomst te kunnen leveren, is een goede opleiding erg belangrijk. De afdeling Reumatologie & Klinische Immunologie levert daarom een grote bijdrage aan de opleiding van studenten. Co-assistenten lopen stage op de afdeling. Ook leidt de afdeling toekomstige reumatologen op. Reumatologen uit binnen- en buitenland komen voor verdere scholing naar onze afdeling. Daarnaast zijn er stageplaatsen voor (specialistische) verpleegkundigen.

Op zoek naar een opleiding?

Bekijk de opleidingen op het gebied van Reumatologie.

Feiten en cijfers

  • De verpleegafdeling Reumatologie & Klinische Immunologie heeft 12  bedden, waarvan 4 voor dagbehandeling.
  • Jaarlijks worden 2100 patiënten opgenomen op de verpleegafdeling.
  • Op de polikliniek worden ongeveer 13.000 patiënten gezien.

Ziektebeelden

Onderzoek en diagnose

Behandelingen

Contact en afspraak maken

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polkliniek reumatologie en klinische immunologie.

T 088 75 574 28

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur