Terug

Acne

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren van de huid. Bijna iedereen krijgt in de puberteit in meer of mindere mate last van acne.

Mijn patiënt doorverwijzen

Oorzaken Acne

Acne ontstaat doordat de talgklieren in uw gezicht, op uw rug of borst groter worden en meer talg maken. Als er teveel talg is aangemaakt, hoopt de talg zich op en verstopt het de uitgang van de talgklier. Dit zijn mee-eters.

De uitgang van de talgklier wordt nauwer door verhoorning van de huid. In de talgklieren zitten bacteriën. Deze zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de vetzuren zet de talgklier steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. Dit veroorzaakt een ontsteking op de huid. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Acne ontstaat onder meer door:

  • genetische factoren, het komt dan vaker voor in de familie
  • hormonen
  • stress
  • cosmetica

Onderzoek en diagnose

De arts stelt de diagnose acne door uw huid te bekijken. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig om de diagnose te stellen.

Behandeling Acne

De behandeling van acne hangt af van de aard en de ernst ervan. Er zijn diverse middelen die op verschillende manieren werken:

  • middelen die de talgvorming verminderen
  • middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan
  • middelen die de groei van bacteriën tegengaan
  • middelen die de ontsteking remmen

Meer informatie

Meer informatie over acne vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Zorgkosten

Het UMC Utrecht maakt ieder jaar afspraken met zorgverzekeraars over de tarieven van zorgkosten. Deze tarieven hebben invloed op de hoogte van uw zorgpremie. Wij vinden het belangrijk dat de tarieven voor u als patiënt zo inzichtelijk mogelijk zijn. Zo kunt u vooraf zien wat uw behandeling bij het ziekenhuis kost. Daarom kunt u hier alle tarieven voor behandelingen van de zes grote zorgverzekeraars bekijken. 

Hebt u vragen?

Hebt u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.

T 088 75 588 75

De polikliniek is op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur.

Polikliniek

Verpleegafdeling

Specialisme